Küreselleşen kentlerde ikonik yapıların kentsel kimlik oluşumuna etkileri üzerine irdeleme
Analysis of iconic buildings on city identity of global cities
- Tez No: 243867
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ÇİĞDEM POLATOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: Küreselleşme, küresel kent, kentsel kimlik, ikon, ikonik yapı, kimlik, Globalization, global city, city identification, icon, iconic building, identity
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Mimari Tasarım Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 140
Özet
21.yüzyılda küreselleşme mikro ölçekten makro ölçeğe tüm yaşam çevrelerini etkisi altına almıştır. Küreselleşmeyle oluşan toplumsal, kültürel, sosyal, ekonomik vb. değişimler, mimarlık ortamında da paralel gelişmelere neden olmuştur. Kent ve kent kimliği kavramlarının ön plana çıkmasıyla, kentler arası rekabet hızla artmış, mimari tasarım stratejileri ve mimarlık ürününden beklentiler değişmiştir. Bu bağlamda özellikle anıtsal yapıların toplum ve kültür üzerindeki gücü ve etkisi tekrar keşfedilmeye başlanmış, geçmişin anıtlarının yerini ise günümüz ikonik yapıları almıştır. Birbirinden ilginç ve merak uyandıran biçimleriyle, sayısı ve popülaritesi hızla artan ikonik yapılar, küreselleşen kente kimlik arayışında kent aktörlerinin en çok başvurduğu mimari öğelere dönüşmüştür. Bu kapsamda tez çalışmasında ilk olarak küreselleşme, kent ve ikon ile ilgili kavramlar belirlenerek, tanımlanmış, küreselleşmenin kent imajı ve kimliği üzerindeki etkileri seçilen örnek yapılar üzerinden incelenerek, mimari bir biçimleniş olarak ikonik yapıların, küresel kent ve kimlik oluşumundaki katkıları üzerinde durulmuştur.
Özet (Çeviri)
In 21st century, globalization affects both macro & micro scale lives. Cultural, social and economical variations originating fraom globalization also cause similar developments in architectural environment. Following the taking over of ?city? and ?city identity? concepts, competition between cities grows stronger as expectations from both architectural product and design strategies change. In this context, especially influence of monuments on society & culture is discovered again and today?s iconic buildings take monuments?s place. With their rapidly increasing number, popularity and interesting forms, iconic buildings turned to be the mostly applied architectural structure on city actors? identity search for globalized city. In thesis study, firstly, concepts related globalization, city and icon are specified and defined. Secondly, globalization?s impact on city image and city identity are investigated by the help of selected reference buildings. Finally, contribution of iconic buildings to the formation of global city and identity as an architectural formation are emphasized.