Turizm yatırımlarının bulanık çok amaçlı değerlendirilmesi
Fuzzy-multi objective evaluation of tourism investments
- Tez No: 243878
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. TUFAN DEMİREL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Mühendislik Bilimleri, Turizm, Industrial and Industrial Engineering, Engineering Sciences, Tourism
- Anahtar Kelimeler: Turizm, Turizm Yatırımları, Çok Kriterli Karar Verme, Çok Amaçlı Karar Verme, Bulanık Çok Amaçlı Karar Verme, Tourism, Tourism Investments, Multi Criteria Decision Making, Multi Objective Decision Making, Fuzzy Multi Objective Decision Making
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 269
Özet
Özellikle son yıllarda turizm ülkeler için en önemli iş alanlarından biridir. Turizmin disiplinler arası bir bilim dalı olduğu ve diğer alanlardaki etkileri inkar edilemez. Bu yüzden bu sektöre yapılacak olan yatırımlar mantıklı ve fizibil olmak zorundadır. Hangi turizm türü veya hangi yatırım yapılmalı soruları tartışılmalı ve sayısal olarak çözülmelidir.Bu çalışmanın amacı, böyle önemli bir sektöre yapılacak yatırımların daha fizibil olmasına yardım etmek ve yatırımcılara yol göstermektir. Bu çalışmada ilk olarak Türkiye için turizm türleri ağırlıklandırılmış, daha sonra bu tür için 3 yatırım projesi ağırlıklandırılmış ve en son olarak da bu ağırlıkları maksimize edecek bulanık çok amaçlı model kurularak karar verilmiştir.Sonuç olarak yapılan bu nümerik analizlerle Türkiye için en fizibil yatırım türünün yaz turizmi olduğu bulunmuş, daha sonra da Çeşme, Kemer ve Kuşadası'nda kurulması planlanan aynı özellikle 3 yatırım arasından Kemer'e yatırım yapmanın günümüz şartlarında daha fizibil olacağına karar verilmiştir.
Özet (Çeviri)
Especially in recent years, tourism is one of the major business areas for countries. Its effect on several disciplines can not be disclaimed. For this reason investments on this sector have to be feasible and logical. Which types of tourism or which investment questions must be discussed and calculated numerically.The aim of this paper is to help the investments to be more feasible in such an important sector and to guide investors. In this paper, firstly tourism types for Turkey were prioritized, then for this type 3 investment projects were prioritized and lastly a decision was made by modelling the maximization of these weights.As a conclusion with these numerical analysis, summer tourism was found as the most feasible investment type for Turkey, then among 3 investments, that are located in Çeşme, Kemer and Kusadasi and all of them are the same specialities, decided that making an investment to Kemer is more feasible than others nowadays.