İlaç endüstrisinde kabızlık tedavisinde kullanılan senna'nın analitik metod validasyonu
Analytic method validation of senna used in pharmaceutical industry for constipation treatment
- Tez No: 243920
- Danışmanlar: PROF. DR. İNCİ ARISAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyokimya, Biochemistry
- Anahtar Kelimeler: Sennoside B, Sennoside A, laksatif, analitik metod validasyonu, konsitipasyon, Sennoside B, Sennoside A, laxative, analytic method validation, constipation
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Biyokimya Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 109
Özet
Kabızlık kişinin sağlığını, sosyal yaşantısını etkileyen, iş gücü kaybına neden olan subjektif bir semptomdur. Gençlerde ve orta yaşlı erişkinlerde kronik kabızlık sık gözlemlenir. Senna kabızlık tedavisinde dünya çapında kullanılan önemli bir bitkisel ilaç ve üzerinde en çok çalışılan antrakinon türü laksatiftir. Analizi bitkisel bir ürün olması nedeniyle komplikedir.Bu çalışmada amaç senna analizi için farklı bir metod geliştirmektir. geliştirilen metod için validasyon parametreleri incelenmiştir. Spesifiklik, doğrusallık, doğrusallık aralığı, doğruluk ve geri kazanım, tekrarlanabilirlik, arakesinlik, sistem kesinliği, robustness parametreleri incelenmiştir ve valide edilmiştir. Ali Raif İlaç Sanayi'nin ruhsat sahibi olduğu SENOKOT adlı ilaç ile çalışılmıştır. Çalışma sonucunda yeni bir metod geliştirilmiş ve valide edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Constipation is a subjective symptom which causes a decrease in labour force and affects the social life and medical condition of a person. Chronic constipation is often encountered between adolescents and the middle-aged. Senna is an important herbal drug used worldwide in the treatment of constipation and the most- studied anthraquionone laxative. Being a crop, the analysis of senna is complicated.The aim of this study was to develop a different method for the analysis of senna. Validation parameters were studied for the developed method. Specificity, linearity and linearity range, accuracy and recovery,reproducibility,intermediate-precision, system suitibility and robustness parameters were studied and validated. Senekot ?the license holder of which is Ali Raif Pharmaceutical Industry-was worked with. At the end of the study, a new method was developed and validated.