Diesel motorlarında emme havasının ultrasonik yöntemle nemlendirilmesi ile NOx emisyonunun azaltılması
Reduction of NOx emission in diesel engines by ultrasonically humidified charge air
- Tez No: 243921
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MUAMMER ÖZKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Diesel motorları, NOx emisyonu, nemlendirme, ultrasonik nemlendirme, Diesel engines, NOx emissions, humidity, ultrasonic humidifier
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Enerji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 70
Özet
Bu çalışmanın amacı günümüzde yaygın olarak kullanılmakta olan ve alternatif enerji kaynaklarına göre düşük güç/ağırlık oranı, kolay işletimi, basit bakım-onarımı, uzun ömrü ile önemli bir avantaja sahip olan küçük diesel motorların egzoz emisyonlarının azaltılması amacıyla yeterince ucuz ancak etkili bir emisyon sisteminin geliştirilebilmesi için gerekli ön çalışmanın yapılmasıdır. Yüksek güçlü motorlarda başarıyla uygulanmakta olan EGR, katalitik konverterler gibi gelişmiş emisyon iyileştirme sistemleri, yüksek maliyetleri ve karmaşık kontrol sistemi gerektirmeleri nedeniyle küçük diesel motorlarında uygulanamamaktadır. Küçük diesel motorlarında emisyonların azaltılması için genellikle püskürtme basıncının artırılması, püskürtme avansının azaltılması, sıkıştırma oranının yükseltilmesi gibi tasarıma dayalı konstrüktif çözümler ön plana çıkmaktadır. Bununla birlikte ticari rekabet nedeniyle küçük işletme ölçeğinde olan imalatçıların üretim maliyetlerinin mümkün olduğunca düşük tutulmaya çalışılması ayrı bir sınırlayıcı etkendir.Çalışmada emme havası sınır şartlarına kadar, ultrasonik bir cihazdan elde edilen soğuk buharla nemlendirilen bir Diesel motorun NOx emisyonunun değişimi gözlenmiş ve emme havasında nemin artmasıyla NOx emisyonunda %40 azalma olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
This research work is to make a required pre-study for developing efficient but cheaper emission improving system which will be used in small diesel engines that are widely used and has advantages of having small power / mass ratio, easy operation, simple maintenance and long life when compared to alternative energy sources. Systems like EGR that can successfully applied to high powered engines and advanced emission improvement systems like catalytic converter can not be applied to diesel engines because of their complex control systems and high costs. For reducing the emissions in small diesel engines generally constructive solutions like increasing injection pressure, reducing fuel injection timing, increasing compression ratio comes to foreground. Nevertheless efforts of small enterprises keeping costs minimum because of trade rivalry is another limiting factor.In this study emission changes in diesel engines that has ultrasonically humidified intake air till limit conditions has been observed and % 40 decreases in NOx emission has been seen.