Emayeleme ve oluşabilecek hatalar
Enamelling and probable defects
- Tez No: 244057
- Danışmanlar: PROF. DR. MÜZEYYEN MARŞOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Metalurji Mühendisliği, Metallurgical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Emaye, emaye hataları, çeliğin emayelenmesi, Enamel, enamel defects, enamelling of steel
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Üretim Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 127
Özet
Bu çalışmada emayeleme işlemi ve bu işlemi etkileyecek faktörler, emayelemenin nedenleri, faydaları, uygulama yöntemleri, çelik, dökme demir ve alüminyum malzemeler için emaye uygulamaları ve oluşabilecek emaye hataları açıklanmıştır. Erdemir'den temin edilen 7512 kalite soğuk çekilmiş ve 6837 kalite sıcak çekilmiş çelik saçlara uygulanan emayeleme işlemi için optimizasyon çalışmaları yapılmıştır.Optimizasyon çalışmaları için her iki kalite saçtan 25x25 cm ebatlarında ve 2 mm kalınlığında 20'şer adet numune alınmış ve bu numunelerin ayrı ayrı %10'luk H2SO4 çözeltisiyle yapılan asit banyosundaki bekleme süreleri, emaye uygulamasında pistolenin metal yüzeyine olan optimum uzaklığı, kurutma fırınının optimum sıcaklığı ve pişirme fırınının optimum sıcaklığı araştırılmıştır.Yapılan inceleme sonucunda , %10'luk H2SO4 çözeltisi ile uygulanan asit banyosunda numunelerin optimum bekleme süreleri 6 dk bulunmuştur. Emaye uygulamasının yapıldığı pistolenin metalden optimum uzaklığı 20 cm, emayenin optimum kurutma sıcaklığı 90°C ve emayenin optimum pişirme sıcaklığı 860°C olarak bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
In this study enamelling process and its affected factors, reasons of enamelling, advantages of enamelling, application methods, enamelling applications for steel, cast iron and aluminum materials and possible enamel defects were explained. Optimization researches were done forenamelling application of 7512 quality cold rolled and 6837 quality hot rolled steel sheets which provided from ErdemirSamples have 25x25 cm dimensions, 2 mm thickness and 20 pieces were taken from both different steel sheets for optimization researches. Optimum waiting durations for acid pickling that composed with %10 H2SO4 solution, optimum distance of spray gun from metal surface, optimum temperature of drying furnace and optimum temperature of enamel cooking furnace values were researched.As a result of studies, the optimum waiting duration for acid pickling founded 6 minutes, the optimum distance of spray gun from metal surface founded 20 cm, optimum temperature of drying furnace founded 90°C and the optimum temperature of enamel cooking furnace founded 860°C.