Pultruzyon yöntemiyle PMC üretimi ve üretim parametrelerinin nihai malzeme özelliklerine etkisi
Producing CTP by pultrusion method and the effects of production parameters to the final properties of material
- Tez No: 244084
- Danışmanlar: PROF. DR. AHMET ÜNAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Metalurji Mühendisliği, Mühendislik Bilimleri, Metallurgical Engineering, Engineering Sciences
- Anahtar Kelimeler: Pultruzyon, plastik matrisli kompozit, çekme hızı, sonlu elemanlar, abaqus, Pultrusion, plastic matrix composites, pulling speed, finite element, abaqus
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 112
Özet
Bu tezin amacı, yüksek üretilebilirlik imkanı sağlayan pultruzyonla plastik matrisli kompozit malzeme üretme prosesinin, üretim parametrelerinin optimizasyonunun sağlanmasına yardımcı olmaktır. Günümüzde ilerleyen teknolojinin isteklerine karşılık verebilmek için kullanılan malzemelerin performanslarının üst düzey olması gerekmekte ve bu da kullanılan malzemelerin yüksek mekanik özelliklerine karşın, rahat üretilebilme, ekonomik ve tabi ki düşük ağırlık olmasıyla sağlanabilecektirPultruzyon ile plastik matrisli kompozit malzeme üretimi son yıllarda önemli bir üretim yöntemi olmuş ve bu bahsedilen özelliklere cevap verebilecek nitelikte özelilklere sahiptir. Çünkü pultruzyon yöntemi ile sürekli ve yüksek mekanik özelliklere sahip nihai ürün üretilebilmektedir. Konvansiyonel malzeme tipleri ve üretim yöntemleriyle karşılaştırıldığında, pultruzyonla plastik matrisli kompozit malzeme üretimi, hızlı, güvenilir, ağırlığına oranla çok daha yüksek mekanik özelliklere sahip ürün elde edilmesine fırsat tanımaktadır.Bu çalışmada da pultruzyon yöntemi detaylı olarak açıklanmış, proses adımları, teçhizat ve donanım, pultrude ürünlerin özellikleri, kullanım alanları gibi bir çok konuya değinilmiştir. Ayrıca deneysel bölümlerde pultruzyon üretim parametrelerinden biri olan farklı çekme hızlarına sahip numuneler test edilerek nihai ürün özellikleri incelenmiştir. Bunun yanısıra, atmosfere açık ortamlarda nem ve güneş ışığına maruz kalan kompozit profillerin bu ortamlar altındaki değişiklikleri de deneysel olarak irdelenerek bazı sonuçlar elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
This research work is to help to the FRP producers regarding with pultrusion method, by changing some of the production parameters and examine the material?s features by simulating the atmospheric conditions to reach to the optimal ones. Depend on the new material demands by the daily developing technology, this brings the necessities to produce the materials with high mechanical properties while you can produce it easily, economically and also with the low weight properties.In the last decade, production of polymer matrix composites by using pultrusion method comes to a more important production method while it is answering the human desires. Because, pultrusion method gives opportunity to the customers to produce final product, continously and with high mechanical properties. When we compare the pultrusion method with conventional ones, we can observe that with the pultrusion method we can produce the material at high speed while it is safe and compare to it?s weight highly strength.In this work also, the pultrusion method is to be explained in details, it? process steps, used instruments and hardware, the properties of pultrude products and the usage of them is determined. And on the other hand, at the experimental chapters, the samples with the variant pulling speeds are tested and made the examination of mechanical changes. Again at the same parts, the pultrude parts are examined under ultraviolet light and distilled water to examine them at their normal working conditions like sun and humidities.