Pultrüzyon yöntemi ile üretilmiş cam elyaf takviyeli boruların korozyon şartları altında mekanik özelliklerin incelenmesi
Investigation of mechanical properties of glass fiber reinforced pipes produced by pultrusion method under corrosion conditions
- Tez No: 935300
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET TURAN DEMİRCİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Metalurji Mühendisliği, Metallurgical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Pultrüzyon, Cam Elyaf Takviyesi, Korozyon, Kompozit, Pultrusion, Glass Fiber Reinforcement, Corrosion, Composite
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 83
Özet
Pultrüzyon yöntemiyle üretilmiş cam elyaf takviyeli borular ve profillerin kullanıması endüstriyel birçok alanda son yılların gözde malzemeleri arasına girmektedir. Özellikle metal türevi malzemelerin korozyon ortamlarında mekanik ve görsel özelliklerindeki dezenformasyonlar, tercih alanını kompozitlere yönelmesine sebebiyet vermektedir. Gerçekleştirilen bu çalışmada pultrüzyon yöntemiyle üretilmiş cam elyaf takviyeli boruların derişiği yüksek %37 HCl asit ortamında mekanik özelliklerindeki kayıplar incelenmiştir. Cam elyaf takviyeli kompozit numuneler 5, 10 ve 15 günlerde asit ortamında bekletildikten sonra ağırlık kayıpları ölçülmüştür. Daha sonra bu numunelere üç nokta eğme deneyleri gerçekleştirilmiştir. Gerçekleştirilen deneyler neticesinde korozyon günlerine bağlı olarak numunelerin ortalama maksimum kuvvet değerleri ve kayıpları belirlenmiştir. Deneyler neticesinde 5 günlük ve 10 günlük korozyona maruz kalmış numunelerin maksimum kuvvetlerdeki kayıplarda önemli bir fark oluşmaz iken, kuvvetlerdeki ani kayıp farklarının oldukça yükseldiği görülmektedir. Bu durum yaylanma etkisinin ve rijitlik kayıplarına HCl asitli korozyon ortamının önemli etki ettiği söylenebilir. 15 gün HCl korozyona maruz kalmış numune ile korozyonsuz numuneler arasındaki maksimum kuvvet değerlerinden farklılığın arttığı tespit edilmiştir. Gerçekleştirilen çalışmada korozyon süresinin özellikle hasar oluşumuna tetikleyici bir etki gösterdiği belirlenmiştir. Korozyon süresi arttıkça elyaf sıyrılma ve elyaf kırılma hasarlarının yoğunlaştığı belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The use of glass fiber reinforced pipes and profiles produced by pultrusion method has become one of the most popular materials in many industrial fields in recent years. Especially, disinformation in the mechanical and visual properties of metal derivative materials in corrosion environments causes the preference area to shift to composites. In this study, the losses in mechanical properties of glass fiber reinforced pipes produced by pultrusion method in high concentration 37% HCl acid environment were examined. Glass fiber reinforced composite samples were kept in acid environment for 5, 10 and 15 days and then their weight losses were measured. Then, three-point bending tests were performed on these samples. As a result of the experiments, the average maximum force values and losses of the samples depending on the corrosion days were determined. As a result of the experiments, while there was no significant difference in the losses in maximum forces of the samples exposed to 5 and 10 days of corrosion, it was observed that the sudden loss differences in forces increased considerably. This situation can be said that the HCl acidic corrosion environment has a significant effect on the springing effect and rigidity losses. It was determined that the difference in maximum strength values between the sample exposed to HCl corrosion for 15 days and the samples without corrosion increased. In the study, it was determined that the corrosion period had a triggering effect on damage formation. It was determined that fiber stripping and fiber breakage damages intensified as the corrosion period increased.