Güneydoğu Anadolu bölgesi Diyarbakır, Mardin, Urfa, Batman geleneksel köy evleri
The South Anatolian traditional village houses of Diyarbakir, Mardin, Urfa, Batman
  1. Tez No: 244086
  2. Yazar: ROJAT AKSOY
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜL AKDENİZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Yezidiler (Êzîdîler), Halk Mimarisi, Yerel Konut, Güneydoğu Anadolu Bölgesi, Yezidis (Êzîdîs), Public Architecture, Vernacular House, Southeast Anatolıa Regıon
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Mimarlık Tarihi ve Kuramı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 112
Özet
Bu araştırmadaki amaç, Güneydoğu Anadolu Bölgesinde yaşayan etno-dinsel bir grup olan Yezidilerin (Êzîdîlerin) önceden yaşamış oldukları ve günümüzde yaşamaya devam ettikleri köyler ve mezralarla, buralardaki köy evlerinin plan ve işlev özelliklerinin saptanmasına çalışılmıştır. Ne var ki söz konusu evlerle ilgili kaynak ve belgelerin yetersizliği yüzünden 1985 öncesine ait neredeyse hiçbir bilgi ve belgeye ulaşılamamıştır.Giriş bölümünde çalışmanın amacı, kapsamı ve kullanılan yöntem anlatılmıştır.İkinci ve üçüncü bölümlerde çalışma bölgesinin kapsamı içinde bulunduğu Güneydoğu Anadolu Bölgesinin fiziki, sosyal, ekonomik özellikleri ve tarihçesi ele alınmıştır. Yezidiler ve bölgedeki Yezidi köylerinin fiziki, sosyal, ekonomik özellikleri imkânlar elverdiği ölçüde araştırılmaya ve ortaya konmaya çalışılmıştır.Dördüncü bölümde Yezidilerin göç etmeden önce yaşamış oldukları köylerle halen oturmakta oldukları köyler fotoğraflarla belgelenmiştir.Beşinci katalog bölümünde vaziyet planları, evlerin plan rölöveleri, dıştan ve içten fotoğrafları yer almakta, yerinde yapılan gözlemler aktarılmaktadır.Altıncı bölümde Anadolu'nun diğer bölgelerindeki köy evleri ile Diyarbakır, Mardin, Şanlıurfa ve Batman köylerinde Yezidilerin evleri karşılaştırılarak değerlendirilmiştir.Yedinci bölümde tüm çalışmanın sonucu çıkarılmıştır.
Özet (Çeviri)
One of the objective of this study is to locate partially the village and the hamlets (mezra?s) in which the Yezidi?s lived in the Southeastern region of Turkey in the late 20 th century and the present time. The documents concerning the Yezidi?s being very scarce it was not possible to go back before the year 1985. Another important aim of this study was to make the survey drawings of the houses and find out the plan types used.The purpose of the study and method of used are explained in the introduction part.In the second and third sections are given the physical, social, economic characteristics of Southeastern Anatolia and the the history of the region, with regard to Yezidis.In the fourth section the villages where the Yezidis have lived from the year 1985 up to our day have been located.The fifth section is the catalog section. Here takes place the plan of the houses, their photos and the observations made on site.In the sixth section the village houses in other environmental regions of Anatolia (Middle Anatolia, East Anatolia) are compared with the village houses of southeast Anatolia (Diyarbakir, Mardin, Sanliurfa and Batman).In the seventh part takes place the conclution