Bazı indol türevlerinin kemoenzimatik sentezleri
Chemoenzymatic synthesis of some indole derivatives
- Tez No: 244088
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ZERRİN ZERENLER ÇALIŞKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biyoteknoloji, Biology, Biotechnology
- Anahtar Kelimeler: indol, lipaz, enantiyoseçimli sentez, İndoles, lipases, enantioselective synthesis
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 94
Özet
Tetrahidroindoller, kolay aromatize olmalarından dolayı farmakolojik olarak önemli vindolin, vindoresin gibi birçok alkoloidin öncü maddelerini temsil etmektedir. Son yıllarda ilaç endüstrisinde, kiral ilaçların kullanımının artmış olması, biyolojik olarak yüksek aktiviteye sahip bu moleküllerin, optikçe saf formlarının elde edilmesini önemli hale getirmiştir.Bu çalışmada; tetrahidroindol türevi bileşiklerin, mangan (III) asetat ve potasyum permanganat katalizörlüğünde oksidasyonu yapılarak, lipaz kaynaklı enzimlerle enantiyoseçimli hidrolizleri gerçekleştirilmiştir.Bu çalışmada amaç, lipaz enzimleriyle yüksek enantiyomerik saflığa sahip indol türevleri elde etmek ve kullanılan farklı çözücülerin enantiyoseçiciliğe olan etkisini belirlemektir.
Özet (Çeviri)
Due to their easy aromatization, tetrahydroindoles are good intermediates to synthesize pharmacologically important substances and precursors for a wide variety of alkoloids such as vindoline, vindoresine, ellipticine. In conjuction with the recent increase in chiral drug usage in pharmaceutical industry, providing optically pure forms of these molecules which have high biological activity gained importance.In this study, the acetoxylation of tetrahydroindole derivatives catalysed by manganese (III) acetate and potassium permanganete and enantioselective hydrolysis utilising lipase based enzymes have been presented.The aim of this study is to obtain high enantiopure indol deriatives and determine the effects of different solvents to enantioselectivity.