Güneydoğu Anadolu bölgesinde, farklı dozlarda uygulanan çinko (ZnSO4) gübresinin makarnalık buğday çeşitlerinde verim, verim unsurları ve kalite özelliklerine etkisi
Effect of different levels of zinc fertilization (ZnSO4) on yield and yield components and quality traits of some durum wheat cultivars (Triticum turgidum Var. Durum L.) in the southeastern Anatolian region conditions
- Tez No: 244116
- Danışmanlar: PROF. DR. TACETTİN YAĞBASANLAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Makarnalık Buğday, Çinko Dozları, Verim ve Verim Unsurları, Durum wheat (Triticum turgidum L. var. durum), zinc doses, yield and yield components
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ziraat Bölümü
- Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 96
Özet
Bu çalışma, 2007/2008 yetiştirme periyodunda, Diyarbakır ve Elazığ ekolojik koşullarında, yaygın bir şekilde üretilen ve ürünü değişik şekillerde tüketilen, Aydın 93, Balcalı 2000, Fırat 93 ve Sarıçanak 98 makarnalık buğday çeşitlerinde farklı dozlarda (0, 1, 2, 3 ve 4 kg/da) uygulanan çinkonun (ZnSO4) dane verimi ve verim unsurlarına etkisini belirlemek amacıyla ele alınmıştır.Araştırma sonucunda her iki lokasyonda uygulanan çinko dozlarının, makarnalık buğday çeşitlerinde dane verimi ve hektolitre ağırlığı üzerine olumsuz etkisi görülmüştür. Dane verimi 113 - 201 kg/da arasında değişim gösterirken en yüksek dane verimi, Diyarbakır lokasyonunda çinko dozunun uygulanmadığı Sarıçanak 98 çeşidinden (201 kg/da) elde edilmiştir. Araştırma sonuçlarına bağlı olarak aşırı çinko yetersizliği görülmeyen alanlarda makarnalık buğdaylarda verim kaybının söz konusu olmadığı saptanmıştır.Yetiştirme sezonu boyunca iklim koşulları uzun yıllardan farklı geçtiğinden dolayı uygulanan çinko dozlarının, verim ve verim unsurları üzerindeki etkisi tam olarak belirlenememiştir.
Özet (Çeviri)
This research carried out in ecological conditions of Diyarbakır and Elazığ provinces during the 2007-2008 growing season on some varieties of durum wheat which are raised commonly and are used for different purposes in the region. The study was conducted to determine effect of different zinc (ZnSO4) application dozes, which were respectively (1, 2, 3 and 4 kg/da), on yield and yield components of four durum wheat varieties which were Aydın 93, Balcalı 2000, Fırat 93 and Sarıçanak 98.According to results of the research, effect of applied zinc doses on grain yield and hectoliter weight of the durum wheat varieties was seen as negative in both locations. Grain yield values changed between 113 and 201 kg/da, and the highest grain yield value was obtained from Sarıçanak 98 variety which wasn?t applied any zinc doses in Diyarbakır location. Related results of the research, it is determined that unless contain of zinc in durum wheat is excessive low, it doesn?t give rise to the crop yield loses.Because climatic conditions of the locations during the growing season was very different from climatic conditions of the long term, effect of applied zinc doses on yield and yield components of durum wheat varieties was not determined accurately.