İsdemir A.Ş. ve Kardemir A.Ş. Kok Fabrikalarında iş kazaları açısından risk değerlendirmesi
Risk assesment in term of work accidents in Isdemir and Kardemir Inc. Coke Factories
  1. Tez No: 244178
  2. Yazar: İBRAHİM DİKE
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SUPHİ URAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Maden Mühendisliği ve Madencilik, İşletme, Mining Engineering and Mining, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Risk Değerlendirmesi, Kok, İş Güvenliği, Kaza, Probabilistik Risk analizi
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Maden Mühendisliği Bölümü
  12. Bilim Dalı: Maden Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 75
Özet
Bu çalışmanın amacı; İsdemir A.Ş. Kok Fabrikası ile Kardemir A.Ş. Kok Fabrikalarının iş kazaları açısından hangi risk sınıfında yer aldıklarının belirlenmesidir. Her iki Kok Fabrikasına ait iş kazası kayıtları derlenerek bir veri tabanı oluşturulmuştur. Haftalık iş kazası olma olasılığı ve hasar dağılımları ortaya çıkarıldıktan sonra özel bir yazılım kullanılarak, Yıllık İş Kazası Dağılımı ile İş Günü Kaybı Dağılımları elde edilmiştir. Daha sonra Matris Yöntemi kullanılarak risk seviyeleri belirlenmiştir. Buna göre İsdemir Kok İşletmesinde 23 günde bir kaza olma ihtimali ve Kardemir de 11 günde bir kaza olma ihtimali bulunmaktadır. İsdemir ?Düşük? risk sınıfında, Kardemir ise ?Kabul Edilemez? risk sınıfında yer almıştır. Bu farkın nedeni üzerinde daha geniş kapsamlı ve ileriye dönük araştırmaların yapılması uygun olacaktır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to determine the places of Isdemir Corporation and Kardemir Corporation Coke Factories in terms of work accidents in which risk classes. Using the safety records of both factories, a date base were created. probability distributions of occupational accidents and days-lost has been determined and then yearly Probability distribution of accident and day-lost has created, using a special software. Then risk levels were determined using matrix method. Accordingly, in the 23 days for an accident was likely to Isdemir Coke Factory and likely to have an accident for Kardemir Coke Factory in the 11 days. Isdemir was included“low”risk class but Kardemir was included“Unacceptable”risk class. The reason for this difference on the more comprehensive and forward-looking research to be done will be appropriate.KeyWords: Risk Management, Coke, Occupational Safety, Accident, Probabilistic Risk analysis