Geogrid donatılı stabilize dolgu tabakası ile kil zeminlerin iyileştirilmesi
Geogrid donatili stabilize dolgu tabakasi ile kil zeminlerin iyileştirilmesi
  1. Tez No: 244225
  2. Yazar: DOĞAN YILDIRIM
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ABDULAZİM YILDIZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Geogrid, Kil, Taşıma Kapasitesi, Yüzeysel Temel, PLAXIS, Geogrid, Clay, Bearing Capacity, Shallow Foundation, PLAXIS
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Bölümü
  12. Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 179
Özet
Yumuşak veya gevşek zemin koşullarının hâkim olduğu arazilerde inşa edilecek yapılarda temellerin tasarım ve yapımı inşaat mühendisleri için büyük problem oluşturmaktadır. Bu tür zeminler üzerinde inşa edilecek yapılarda, aşırı oturmalar veya zemin taşıma kapasitesinin zayıf olması nedeniyle göçmeler meydana gelebilmektedir. Bu durumda, ya derin temel uygulamasına geçilmeli ya da temel zemininde, zemin iyileştirme yöntemi uygulanmalıdır. Derin temel uygulaması pahalı bir çözüm olduğu için genellikle uygun bir yöntem ile temel zeminin iyileştirilmesi tercih edilmektedir. Son yıllarda gittikçe önem kazanan zemin iyileştirme yöntemlerinden biri de geosentetik donatılı zeminlerdir. Geosentetikler ile ekonomik, hızlı ve kalıcı çözümler üretilebilmektedir.Bu çalışmada, geogrid donatılı stabilize dolgu tabakası ile kil zeminlerin iyileştirilmesi arazi deneyleri ile araştırılmıştır. Deneylerde büyük ölçekli (30cm ve 60cm) dairesel model temeller kullanılmıştır. Arazi deneylerinden sonra, sonlu elemanlar yöntemine dayanan PLAXIS 2D bilgisayar yazılımı ile sayısal analizler yapılmıştır. Deney sonuçları sayısal analiz sonuçları ile karşılaştırılmıştır. Deney ve sayısal analiz sonuçları, geogrid donatılı stabilize dolgu tabakasının, dairesel temelin taşıma kapasitesi ve oturma davranışı üzerinde önemli bir etkisi olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
In soft or loose soils, design and construction of a foundation is a problematic for civil engineers due to large settlements and low bearing capacity. In such cases, deep foundation application or soil improvement can solve the problem. However, deep foundations tend to be expensive, so soil improvement is usually preferred. Among the methods of soil improvement, which gained importance in recent years, geosentetic reinforced soil is economic, rapid and lasting solution.In this study, the improvement of clay soil by application of geogrid reinforced granular filler is investigated by field tests. In the tests, 30cm and 60cm diameter circular model foundations are used. Later, numerical analysis has been done via PLAXIS 2D, a software which simulates soil behavior by calculations based on finite element method, and results are compared with the ones from fields tests. Both field test and numerical analysis results show that, in circular foundations, geogrid reinforced granular filler application has important effect on reducing settlements and increasing bearing capacity of soil.