Yol dolgularının geogrid kullanılarak iyileştirilmesi
Highway embankment stabilization with using geogrid
- Tez No: 222646
- Danışmanlar: PROF.DR. M. METE İNCECİK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Geosentetik, Geogrid, Yol dolgusu, Plaxis sonlu elemanlar yöntemi, Geosynthetics, Geogrid, Highway embankment, Plaxis finite element method
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Zemin Mekaniği ve Geoteknik Mühendisliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 106
Özet
Bu çalışmada, çift yönlü geogrid donatı kullanılarak ve kullanılmadan yapılan yol dolgusunun stabilite ve maliyet analizi açıklanmaktadır. Analiz programı olarak sonlu elemanlar yöntemine göre çalışan Plaxis kullanılmıştır. Dört tip analiz yapılmıştır. Bunlardan üçü geogrid kullanarak biri ise geogrid kullanılmadan yapılmıştır. Geogrid kullanılarak yapılan yol dolgusunda kullanılan dolgu malzemesi kum ? çakıl karışımı olurken, geogrid kullanmadan yapılan dolgu için kullanılan malzeme Karayolları 6artnamesinde belirtilen özelliklerde temel ve alt temel malzemesidir. Geogrid kullanılmadan yapılan dolgu ile geogrid donatı kullanılarak yapılan dolgunun karşılaştırılmasında oturmalar, plastik noktalar ve maliyet analizi yapılmıştır. Bu karşılaştırmalar sonucunda geogrid donatılı sistemin geogrid kullanılmadan yapılan yol dolgusuna göre oturma değerlerinin daha az, daha stabil, daha ekonomik ve pratik olduğunu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
In this study, stability and cost analyses of a highway embankment are explained by means of comparison of examples with and without geogrid. For the analyses, Plaxis that works as finite element method is used. In this study, four different analyses are worked. Three analyses are with geogrid and one of them is without geogrid. The geogrid fill material is sand-gravel mix, where without geogrid material used in fill fits the subbase material in Highway Specifications. If the comparisons of these two fills with or without geogrids are made, the settlement values are almost same whereas the amount of the fill material with geogrid is half of fill material without geogrid. So the results indicate that the system with geogrid is more economical and practical compared to system without geogrid.