Alternatif enerji kaynağı olarak biyodizel üretim ve kullanım olanaklarının Türkiye tarımı ve AB uyum süreci açısından değerlendirilmesi
Evaluation of biodiesel production and utilization of biodiesel as an alternative source of energy from the point of view of Turkish agriculture and EU adaptation process
- Tez No: 244369
- Danışmanlar: PROF. DR. M. NECAT ÖREN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Ekonomi, Enerji, Ziraat, Economics, Energy, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Biyodizel, Kolza, Türkiye, Avrupa Birliği, Bio-diesel, Rapeseed, Turkey, European Union
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarım Ekonomisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 223
Özet
Bu çalışma ile ülkemizde alternatif enerji kaynağı olarak biyodizelin üretim ve kullanımının Türkiye tarımı ve AB uyum süreci açısından değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Çalışmada, ülkemizde biyodizel üretiminin hammaddesi olan kolzanın, ekiliş alanının yoğun olduğu Tekirdağ, Adana, Çanakkale, Balıkesir ve Osmaniye illeri araştırma alanı olarak seçilmiştir. Çalışmada, kolza üretimi ekonomik ve sosyal açıdan ve kolzadan biyodizel üretimi de ekonomik, sosyal ve kısmen de teknik açıdan analiz edilmiştir.Ülkemizde biyodizel üretiminde standart hammadde olan kolzanın, ülkemiz açısından yeni sayılabilecek bir ürün olması ve yetiştiriciliğine ilişkin bazı sorunların yaşanmasına rağmen, biyodizelin hammaddesi olması, kolay pazarlanabilmesi ve desteklenmesi kolza üretiminin ülkemizde gelişeceğinin işaretlerini vermektedir.Biyoyakıtlar, özellikle biyodizel konusunda önemli bir işleme potansiyeline sahip olan ülkemizde bu potansiyel; hammadde, yüksek ÖTV, mevzuattaki sıkıntılar ve bürokratik engellerden dolayı yeterince değerlendirilememektedir. Özellikle uygulanan yüksek ÖTV, üretim maliyetlerini artırmakta ve ekonomik olarak üretimlerini gerçekleştiremeyen firmalar biyodizel üretimlerini durdurmaktadırlar.Ülkemiz mevcut potansiyelini değerlendirerek, biyodizel üretiminde ve ticaretinde, aktif rol oynayabilecek ülkeler arasındadır. Biyodizel üretiminin, hammaddeden başlayarak, üretim ve pazarlanması aşamasına kadar, ülkesel koşulların dikkate alınarak yeniden değerlendirilmesi, biyodizel konusunda gelecekte söz sahibi olmamızı sağlayacaktır.
Özet (Çeviri)
This study aims to evaluate production and utilization of biodiesel as an alternative source of energy both in terms of Turkish agriculture and EU adaptation process. Research area covers Tekirdağ, Adana, Çanakkale, Balıkesir and Osmaniye provinces, where rapeseed, the raw material of biodiesel, is widely grown. In this study, rapeseed and biodiesel production are analyzed from an economical and social point of view. Technical dimensions were also considered in the analysis of biodiesel production in addition to economic and social dimensions.Despite the fact that rapeseed, which is the standard raw material of biodiesel production, is a relatively new crop for Turkey and the problems faced due to little past experience of farmers in rapeseed farming, there are strong signals indicating that rapeseed farming will be developed since it is an easily marketable crop and receives supports from the government.Despite its high bio-fuel processing potential in the world, Turkey cannot appreciate this potential due to problems related to raw material, high private consumption tax, problems in legal procedures and bureaucratic impediments. Particularly, application of high private consumption tax causes to increase production costs and consequently, companies that cannot produce biodiesel economically cease their production.Turkey is among the countries that can play an active role in biodiesel production and trade, can do so by appreciating its resources. A reevaluation of biodiesel production from the raw material stage to production and marketing stages by taking into consideration of the national characteristics will give Turkey an ability to have an active role in this area in the future.