Bükülmüş molekül geometrili resorsinol türevlerinde farklı substitüentlerin mesomorfizme etkileri
The effects on mesomorfizm of different substituents in the geometrical resorsinol derivations of bent core molecules
  1. Tez No: 244423
  2. Yazar: ŞEYDA ATEŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BELKIS BİLGİN ERAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Sıvı Kristaller, Bent-core”Mesogenler, Muz Şekilli Bileşikler, Liquis Crystals, Bent-core Mesogens, Banana Shaped Compounds
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Organik Kimya Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 157
Özet
“Bent-core”mesogenlere ait polar mesofazların göstermiş oldukları çarpıcı özelliklerin 1996 yılında keşfedilmesinin ardından, bükülmüş molekül geometrili yapılar sıvı kristal araştırmalarında oldukça önemli bir konu başlığı halini almışlardır.Muz şekilli bileşikler, kendileri akiral yapıda olmalarına rağmen, akışkan sıvı kristal hale geçtiğinde kiral özellik gösteren ilk yapılardır.“Bent-core”moleküllerine ait mesofazlarda, polarite ve kiralitenin ortaya çıkması, moleküler yapı ve moleküller arası etkileşimlerle oldukça yakından ilgili olmaktadır.Bu çalışmada, birbirinden bağımsız iki ünite olan; merkezi aromatik çekirdek türevleri ile farklı terminal zincirlerin bir araya getirilmesi sonucu oluşan“bent-core”molekülleri üzerine incelemer yapılmıştır.Bu amaçla, kiral merkez içeren kalamitik yan kolların resorsinol türevli bent üniteye bağlanması sonucu sentezlenen“bent-core”bileşiklerinin sıvı kristal davranışları incelenmiştir.Sentezlenen resorsinol türevli“bent-core”bileşiklerinin yapıları spektroskopik yöntemler kullanılarak tayin edilmiştir (1H-NMR, 13C-NMR, MS). Sentezlenen yeni bileşiklerin mesomorfik özellikleri polarizasyon mikroskobu (PM), diferansiyel tarama kalorimetrisi (DSC) ve X-Ray ile aydınlatılmıştır.
Özet (Çeviri)
Since the discovery of the outstanding properties of their polar mesophases in 1996 bent-core mesogens are an important topic in the field of liquid crystal research.Banana shaped molecules represent the first achiral molecules forming superstructural chirality in the fluid liquid crystalline state. The occurence of polarity and chirality in the mesophases of bent-core molecules strongly depends on the molecular structure and intermolecular interactions.In this paper, we give a survey about bent-core molecules, composed of two incompatible units, bent aromatic core derivates and different terminal chains.For this purpose, bent-core compounds with the calamitic side chain has chiral center added on bent unit were synthesized and liquid crystalline behavior was investigated.The structure of the synthesized bent-core compounds which have resorcinol derivatives were characterized by using spectroscopic methodes (1H-NMR, 13C-NMR, MS). The mesomorphic properties of the obtained new compounds were investigated using polarised light optical microscopy (PM), differential scanning calorimetry (DSC) and X-Ray.