Euclidean reality geometri etkinliklerinin, işitme durumuna göre öğrencilerin Van Hiele geometri düzeylerine, geometri tutumlarına ve başarılarına etkisi
Effects of Euclidean reality geometry activities on students' levels of Van Hiele geometry, geometric attitudes and their successes according to condition of hearing
- Tez No: 244447
- Danışmanlar: DOÇ. DR. PINAR ANAPA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Matematik, Education and Training, Mathematics
- Anahtar Kelimeler: Geometri, Van Hiele geometri Modeli, Dinamik Geometri, İşitme Engelli Öğrenciler, Euclidean Reality, Etkinlik Temelli Geometri, Geometry, The model of Van Hiele Geomety, Dynamic Geometry, Hearing Disabled Students, Euclidean Reality, Geometry based on Activity
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Matematik Öğretmenliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 144
Özet
Bu çalışmada, altıncı sınıf düzeyinde dinamik geometri programı Euclidean Reality ile bilgisayar ortamında oluşturulan etkinliklerin öğrencilerin geometri başarılarına, Van Hiele düzeylerine ve geometriye yönelik tutumlarına etkisi araştırılmıştır. Araştırmanın örneklemini İstanbul Kadıköy'de iki işitme engelliler okulunda bulunan 8.sınıf ve Maltepe'de normal işiten 6.sınıf öğrencilerinden oluşan toplam 52 kişi oluşturmaktadır. Araştırmacı öğretmen yöntemiyle gruba Euclidean Reality ile geometrik kavramlar ve çokgenler ile ilgili 6 haftalık (20 ders saati) eğitim verilmiştir. Araştırmada tek grup ön test ? son test deney deseni kullanılmıştır. İşitme durumuna göre grupların geometrik düşünme düzeylerini, tutumlarını, başarılarını belirlemek için eğitimden önce ve sonra Van Hiele Geometri Testi (VHGT), Geometri Başarı Testi (GBT) ve Geometri Tutum Ölçeği (GTÖ) uygulanmıştır. Elde edilen verilerin analizinde grubun işitme durumuna göre VHGT'den, GBT'den ve GTÖ`den aldıkları puan ortalamaları arasındaki fark olup olmadığını belirlemek için bağımlı ve bağımsız t- testinden yararlanılmıştır. Araştırmanın sonucunda, verilen bilgisayar destekli eğitimle gerek Normal İşiten Öğrenciler (NİÖ)in gerekse İşitme Engelli Öğrenciler (İEÖ)in geometri akademik başarılarında ve geometri tutumlarında olumlu gelişmeler sağlanmıştır. Buna karşın, İEÖ'nün Van Hiele geometri düzeyleri açısından anlamlı bir fark elde edilmezken NİÖ'de anlamlı bir fark elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this research, the effects of activities created in the medium of computer with dynamic geometry program Euclidean Reality on on students? geometry success Van Hiele levels, attitudes in the level of 6th class are explored. The example of this research consists of 52 students who are in 8th class in Hearing Disabled School in Kadıköy in İstanbul and hear normally in the 6th class in Maltepe in Istanbul. With the method of researcher teacher is given Euclidean Reality education lasting six weeks (20 class hour) related to geometric concepts and polygon. In the research single group pre test ?last test experiment pattern is used. According to condition of hearing, Van hiele geometric test (VHGT), geometry success test (GST) and geometric attitudes scale (GAS) are applied after and before the given education in order to evaluate attitudes, successes and geometric thinking level of the group. The condition of the hearing of the group in the analysis of the acquired data, paired sample and independent sample t ?tests are used to indicate whether there are differences in average scores taken from VHGT, GST and GAS. At the end of the research, with the given computer assisted education positive progresses are made on both students who are hearing normally and students who are hearing disabled in geometry academic successes and geometry attitudes. No Meaningful difference is not gained on students who are hearing disabled in the levels of Van hiele Geometry, contrary to this Meaningful difference is gained on students who are hearing normally in the levels of Van hiele Geometry