İlköğretim ikinci kademe öğrencilerinin matematiksel akademik benlik düzeylerinin bazı değişkenler açısından incelenmesi
Analyzing the secondary school students' mathematical terms of academic self-level according to some variables
- Tez No: 244448
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. KÜRŞAT YENİLMEZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Matematik, Education and Training, Mathematics
- Anahtar Kelimeler: Benlik, Matematiksel akademik benlik, Matematik eğitimi, Self, Mathematical academic self, Mathematics education
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Matematik Öğretmenliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 76
Özet
Bu araştırmada ilköğretim ikinci kademe öğrencilerinin matematiksel akademik benlik düzeyleri ve akademik benlik düzeyinin öğrencinin cinsiyeti, sınıf düzeyi, okul öncesi eğitimi alıp almadığı, matematik başarısı, ailenin aylık gelir düzeyi, anne ve baba eğitim düzeyine göre farklılaşıp farklılaşmadığı incelenmiştir.Araştırmanın örneklemini 2008-2009 öğretim yılında Burdur'un Bucak ilçe merkezinde ilköğretim ikinci kademede öğrenim görmekte olan 1492 öğrenci oluşturmuştur.Verilerin toplanması aşamasında Brookover (1964) tarafından hazırlanan matematiksel akademik benlik kavramı ölçeği kullanılmıştır. Ölçek öğrencilerin demografik özellikleri ve ölçek maddeleri olmak üzere iki aşamadan oluşmuştur.Verilerin analizinde frekans, yüzde, aritmetik ortalama, standart sapma, t testi ve tek yönlü varyans analizinden (ANOVA) yararlanılmıştırAraştırma sonucunda öğrencilerin matematiksel akademik benlik düzeylerinin yüksek olduğu ve bu düzeyin araştırmanın tüm değişkenlerine göre anlamlı derecede farklılaştığı görülmüştür. Bu sonuçlara dayalı olarak öğrencilerin matematiksel akademik benlik düzeylerinin belirlenmesi ve geliştirilmesine yönelik önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
In this study the second level primary education students' academic self-level mathematical and academic self level the student's gender, class level, pre-school education did not get, mathematics achievement, family income level, mother and father education levels vary different was examined.In the 2008-2009 academic year of the study sample Bucak district of Burdur in the second stage in the center of primary education to students who formed in 1492.The data collection phase of Brookover (1964) prepared by the mathematical concept of academic self scale was used. Students' demographic characteristics and scale of scale items in two phases to be formed.Data analysis of the frequency, percentage, arithmetic mean, standard deviation, t test and one-way analysis of variance (ANOVA) were realized.The results of students in the mathematical and the high level of academic self-level all the variables according to the investigation has been getting significantly different degrees. These results based on students' level of self determination and mathematical academic development proposals had.