Farklı çimentolarla üretilen harçların yüksek sıcaklık ve değişik soğutma koşulları altındaki özelikleri
The properties of mortars at elevated temperature and different cooling conditions, produced with different type of cements
  1. Tez No: 244473
  2. Yazar: CELİL GÜLCE
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ÖMER FATİH ESER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Harç, Yüksek sıcaklık, Basınç dayanımı, Soğutma türü, Mortar, High temperature, Compressive strength, Cooling conditions
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yapı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 103
Özet
Yangın veya yüksek sıcaklık etkisinde kalan beton ve bileşenlerinin yapılarında değişimler meydana gelmektedir. Performans açısından yüksek sıcaklık sonrası mekanik ve fiziksel özeliklerinde meydana gelebilecek değişimler oldukça önem taşımaktadır. Bu çalışmada yüksek sıcaklığın ve söndürme türünün harcın fiziksel ve mekanik özeliklerine etkileri deneysel olarak araştırılmıştır.Deneysel çalışma, numune üretimi, kürü, yüksek sıcaklık etkisi, soğutma süreci, fiziksel ve mekanik deneyler olmak üzere beş aşamada gerçekleştirilmiştir. Üretimde dört farklı tip portland çimentosu kullanılmıştır. Yüksek sıcaklığın harcın fiziksel ve mekanik özeliklerine etkilerini araştırmak için harç numuneleri 28 günlük ve 56 günlük kür sürelerinin sonunda, 150, 300, 450, 600 ve 900 ºC olmak üzere beş farklı sıcaklıkta ısıtılmış, soğutma işlemi havada ve suda olmak üzere iki farklı şekilde gerçekleştirilmiştir. Oda sıcaklığına kadar soğutulan numunelerde birim ağırlık, ultrases geçiş hızı, eğilme dayanımı ve basınç dayanımı değerleri belirlenmiştir.Deney sonuçlarından harç numunelerinin yüksek sıcaklıklarda önemli dayanım kayıplarına uğradığı görülmüştür. Özellikle kayıpların 450 ºC ile 900 ºC arasında daha fazla olduğu dikkat çekmiştir.
Özet (Çeviri)
There exist some changes in the forms of concretes and its ingredients exposed to fire or high temperature. As a result of high temperature mechanical and physical changes are very important for its performance. In this study the effects of high temperature and the sort of extinguishing to the physical and mechanical features of mortars have been empirically analyzed.Experimental study comprises of five stages as specimen production, cure, high temperature process, cooling process, physical and mechanical tests. Four kinds of cement have been used in production. For investigating the effect of high temperature on physical and mechanical properties of mortars, concrete specimens after 28 days and 56 days curing periods, are exposed to 150, 300, 450, 600 and 900 °C and the process of cooling has been conducted in two conditions; aloft and afloat. Unit weight, ultrasonic pulse velocity, flexural strength and compressive strength are determined and recorded after cooling the specimens to the room temperatures.The exposure of mortar to such temperatures resulted in a noticable reduction in its strength, especially in the range 450-900 ºC.