Silika/vaks karışımları ile farklı kağıtların sağlamlık ve sıvılara karşı direnç özelliklerinin iyileştirilmesi
The improvement of the strength and water repellency properties of different paper by using silica/wax mixture
  1. Tez No: 244617
  2. Yazar: MERYEM ONDARAL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA USTA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Silika/vaks karışımı, suya karşı direnç, kuru ve ıslak sağlamlık, temas açısı, sututma kapasitesi, Silica/wax mixture, water repellency, dry and wet strength, contact angel, water retention value
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Lif ve Kağıt Teknolojisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 96
Özet
Bu çalışmada, farklı şartlarda hazırlanan silika/vaks karışımları kullanılarak kâğıtların hem sağlamlık hem de suya karşı dirençleri iyileştirilmeye çalışılmıştır. Tez kapsamında ağartılmış kraft, ağartılmamış kraft ve fluting kağıtları üzerine silika vaks karışımları bıçak sıvama tekniğine uygun olarak sürülmüştür.Karışımların performansları, yüzeyi muamele edilmiş kâğıtların sağlamlık özellikleri için kâğıdın kopma direnci; suya karşı direnç için su tutma kapasitesi ve temas açısı değerleri belirlenmesi ile takip edilmiştir. Kâğıdın kullanım yerindeki maruz kalacağı su ile temas süresi de önemli olduğu için bu özellikler aynı zamanda farklı sürelerde su ile temastan sonra da belirlenmiştir. Laboratuarda hazırlanan vaks emülsiyonu ve silika ile hazırlanan karışımların üç farklı kâğıt yüzeyine uygulanmasında en iyi direnç sağlama performansı ağartılmış kraft kâğıdında ortaya çıkmıştır. Bununla birlikte diğer kağıt türleri incelendiğinde silika vaks karışımının ağartılmamış kraft kağıdına fluting kağıdına kıyasla daha etkili sonuç verdiği gözlenmiştir. Hidrovaks ve silika karışımlarında yüzeye sürülmesi ile en yüksek performans ağartılmış kraft, fluting ve ağartılmamış kraft kâğıdında tespit edilmiştir. Tez kapsamında kullanılan üç farklı kâğıt yüzeyine silika ve vaks karışımlarının sürülmesi ile kâğıdın su adsorblama kapasitesi azalmıştır. Kâğıt yüzeyine sürülen silika vaks karışımları ve silika hidrovaks karışımları kâğıdın su temas açılarını büyültmüştür. Hem laboratuarda hazırlanan hemde hazır olarak alınan vakslar ile silika karışımlarınına su ilave edilerek konsantrasyonunun düşürülmesinin performansı pozitif yönde artırdığı bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to be improved the strength and water repellency properties of paper sheets by applying to paper surface with silica/wax mixture. Bleached softwood craft, unbleached softwood craft and fluting paper used for corrugated board production were used in this study and silica / wax mixture was treated on paper these paper sheets by blade coating technique.The performance of silica / wax mixture applied to paper sheets surface was evaluated by means of burst strength, water repellency properties represented water retention value and contact angle of paper. These properties of paper sheets were determined at different contact time in water. The best performances of silica/wax mixture were designated for bleached softwood kraft paper sheets. Unbleached softwood kraft paper and fluting paper sheets followed to bleached softwood kraft paper sheets from point of view of silica/wax mixture performance, respectively. The best performances of hydro wax and silica mixture applied to paper sheets surface were found in bleached softwood kraft paper sheets and fluting and unbleached paper sheets followed to it, respectively. When water retention value of paper sheets decreased, contact angle of paper sheets increased by being applied silica/wax and silica/hydro wax mixture to surface of paper sheets. It was determined that the low concentration in silica/wax mixture had positive effect on paper sheets performance.