Seçici bir liç reaktifi ile smitsonit (çinko karbonat) cevherinin çözünme kinetiği
The dissolution kinetic of smithsonite (zinc carbonate) ore as a selective leach reagent
- Tez No: 244756
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ORAL LAÇİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya Mühendisliği, Chemical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Smitsonit cevheri, asetik asit, liçing kinetiği, organik asit, Smithsonite ore, acetic acid, leaching kinetics, organic acid
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 65
Özet
Dünyada her geçen gün artan metal ve metalik bileşikler ihtiyacı, cevherlerden metallerin ekstraksiyonu için yoğun çalışmaların yapılmasına neden olmaktadır. Smitsonit (çinko karbonat) cevheri, bileşiminde önemli ölçüde çinko içeren ve sülfürlü cevherlere alternatif olan önemli bir cevherdir. Ülkemizde önemli smitsonit (çinko karbonat) yatakları mevcuttur. Bu çalışmanın amacı, endüstride birçok kullanım alanı olan çinko asetatın alternatif bir yöntemle üretimine ışık tutması amacıyla, Kayseri yöresinden getirtilen smitsonit cevherinin seçici bir liç reaktifi olan asetik asitle çözünme kinetiğinin incelenmesidir.Yapılan deneylerde smitsonit cevherinin asetik asit çözeltisinde çözünme kinetiği incelenmiştir. Çözündürme prosesinde çeşitli parametreler seçilmiş. Bunlar: sıcaklık, asit konsantrasyonu, karıştırma hızı, tane boyutu, katı/sıvı oranıdır. Smitsonitin çözünme kinetiğinin incelenmesinde Levenspiel tarafından geliştirilen modeller kullanılmış ve yapılan deneysel ve istatistiksel yöntemler neticesinde kimyasal kontrollü olduğu bulunmuştur. Aktivasyon enerjisi 74,12 kj/mol olduğu ve model denkleminin aşağıdaki gibi olduğu bulunmuştur.1-(1-X)1/3=3,7*105 e -74,12/RTt
Özet (Çeviri)
The increasing demand for metals and metallic compounds in the world has required intensive studies for the extractions of metals from the ores. Smitsonite which includes important amounts zinc in its composition and is alternative for sulphurous ores is an important ore. In our country, important smithsonite (zinc carbonate) reserves exist. The aim of this study is to investigate the dissolution kinetic of smitsonite ore obtained from Kayseri region by acetic acid which as a selective leach reagent, with the aim of ligthing way for production with an alternative method of zinc acetate which has many usage fields in industry.In these experiments, dissolution kinetic of smithsonite ore in acetic acid was investigated. In the process of dissolution, different parameter was chosen. These are; temperature, acid concentration, stirring speed, particle size and solid/liquid rate. The models which has developed by Levenspiel was used in the investigate of dissolution kinetic of smithsonite and according to result of the experimental and statistical methods, it was found that dissolution of smithsonite was chemical kontrolled, activation energy of the process was 74,12 kj/mol. In addition, in the kinetic investigation, a model equation as the following was also derived.1-(1-X)1/3=3,7*105 e -74,12/RTt