Çinko borat üretimi optimizasyonu
Optimization of zinc borate production
- Tez No: 244757
- Danışmanlar: DOÇ. DR. OSMAN NURİ ATA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya Mühendisliği, Chemical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Çinko borat, optimizasyon, alev geciktirici, Zinc borate, optimization, flame retardant
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 55
Özet
Bu çalışmada, çinko oksit ve borik asit kullanılarak laboratuar çapta 2ZnO.3B2O3.3,5H2O formundaki çinko boratın üretimi gerçekleştirilmeye çalışılmış ve çinko borat üretimi için optimum şartlar belirlenmiştir.Çinko borat üretiminin optimizasyonu için deneyler, sıcaklık (X1), karıştırma hızı (X2), H3BO3/ZnO oranı (X3), %Aşı (H3BO3/ZnO) (X4) ve Süre (X5) parametreleri dikkate alınarak 1/2 25 orthogonal fraksiyonel faktöriyel ve merkezi bileşkeli tasarım kullanılarak tasarlandı ve deneyler sonucunda kurulan model çinko borat üretiminin optimizasyonu için kısıtlamalı optimizasyon tekniği kullanılarak matlab yardımıyla optimum proses şartlarının bulunmasında kullanıldı.Optimum proses şartları: sıcaklık (78oC), karıştırma hızı (766 rpm), H3BO3/ZnO oranı (10), %Aşı (01,424x10-5) ve Süre (182 dakika) olarak tespit edilmiştir. Bu koşullar altında çinko oksit'in % 99.99 ürüne dönüşeceği tahmin edilmektedir.
Özet (Çeviri)
In this study, it is tried to produce zinc borate in the form of 2ZnO.2B2O3.3,5H2O in a laboratory bore by using zinc oxide and boric ocid and optimum causes are determined to produce zinc borate.Experiments for the optimization of zinc borate production are planned by paying attention heat, speed of mixture, rate of H3BO3/ZnO, vaccination and time parameter and are planned by using 1/2 25 orthonogal fractional factorial and central result art conception. And in the conclusion of the experiments, restriction of optimization of model zinc borate production is used to find optimum process cases with the help of matlab by using optimization techique by the committee.The optimum process cases are found as: 78 ? C for temperature, 766 rpm for speed of mixture, 10 for rate of H3BO3 / ZnO, 01,424x10-5 for percent vaccination and 182 minute for time. Under these circumstances, it is estimated that zinc oxide will change into the rate of %99.99.