İlköğretim okullarında bilişim teknolojileri dersi yeni öğretim programının öğretmen görüşlerine göre değerlendirilmesi
Evaluation of the new teaching programme developed under the name of svet in informatics technologies course in the primary schools via the teachers? point of view
  1. Tez No: 244769
  2. Yazar: ŞENAY AYDIN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ASLAN GÜLCÜ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Bilişim Teknolojileri, Bilgisayar Öğretimi, İlköğretim, Program geliştirme, Bilgisayar Öğretmeni, Bilgisayar Dersi Programı, Information Technologies, Primary Schools, Computer Training, Curriculum Development, Computer Teacher
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 242
Özet
Bu araştırmanın temel amacı Milli Eğitime bağlı ilköğretim okullarında okutulan bilişim teknolojileri dersinin yeni eğitim programının öğretim sürecindeki mevcut durumu ve uygulanmasında karşılaşılan güçlükleri öğretmen görüşleriyle ortaya koymak ve çözüm önerileri sunmaktır. Bu araştırmada örnek olay (özel durum çalışması) metodu kullanılmıştır. Araştırma, Bilgisayar Öğretmenleri görüşlerinin incelenmesine yönelik anket modeline uygun, betimsel bir araştırmadır. Türkiye genelinde ilköğretim okullarında çalışan bilgisayar öğretmenleri araştırmanın evrenini oluşturmaktadır. Araştırma yapılırken program değerlendirme modellerinden eğitsel eleştiri modelinden faydalanılmıştır. Bunun için kullanılan yöntem survey yöntemidir. Sonuca ulaşmak için kullanılan veri toplama aracı öğretim üyeleri yardımı ile Likert ölçeğine göre hazırlanan ve derecelendirmeli soru tiplerinden oluşan ankettir. Elde edilen veriler SPSS programında bağımsız değişkenlere göre frekans (f), yüzde (%) ve ki-kare (?2) testi teknikleriyle analiz edilmiştir.Programın uygulamada yeni olmasından ve öğretmenlerin bu konuda hizmet içi eğitim seminerleri almamalarından kaynaklanan sorunların baş gösterdiği dikkat çekmektedir. Ayrıca laboratuar imkânlarının yetersizliği, donanım sıkıntısı, kaynak eksikliği, haftalık ders saatinin az olması ve sınıfların kalabalık olması programın uygulamada başarısını düşürmektedir.Yeni öğretim programını uygularken sorun yaşamamak için öğretmenlere gerekli bilgilendirmenin yapılması ve en kısa zamanda laboratuar imkânlarının yenilenmesi gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
The main purpose of this research is to reveal the current state of the new education programme developed in the course of Information Technologies in Turkey and the difficulties confronted from the teachers? point of view and to propose solutions. This is a descriptive research in harmony with the questionaire model aimed at examining the views of computer teachers. The core of this study is the computer teachers working at primary schools. The means of data collecting to reach conclusions is the questionnare involving gradable question types developed with the help of lecturers in accordance with Likert Scale. The collected data were analyzed according to the variables in the SPSS software with the help of techniques such as frequency (f), percentage (%), and chi-square (?2).The problems occur mainly because of that programme is new in terms of application and because the teachers don?t attend in service training on this subject. Besides, the deficiency of laborotary facilites, inadequate hardware, insufficient weekly periods and crowded classrooms decreases the success of the programme in practice.In order not to encounter problems in the process of application of the new education/ training programme, the teachers should be informed well and the work of completing source materials should be accelerated by renewing the laboratory facilities as soon as possible.