Klebsiella suşlarının antibiyotik dirençliliğinin ve plazmid profillerinin araştırılması ve tiplendirilmesi
Investigation and typing of antibiotic resistance and plasmid profiles of Klebsiella strains
  1. Tez No: 244852
  2. Yazar: NERMİN HANDE ÜRKMEZ
  3. Danışmanlar: DR. IŞIL SEYİS BİLKAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mikrobiyoloji, Microbiology
  6. Anahtar Kelimeler: Klebsiella, antibiyotipleme, biyotipleme, plazmid profil analizi, Klebsiella, antibiotyping, biotyping, plasmid profile analysis
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 108
Özet
Klebsiella türleri insanda üriner sistem, alt solunum yolu, safra kesesi ve cerrahi yaralarda enfeksiyona neden olan fırsatçı patojenlerdir. Menenjite yüksek oranda neden olan bu mikroorganizmalar aynı zamanda nozokomiyal enfeksiyon etkenidirler. Geniş spektrumlu antibiyotiklere karşı dirençli olmaları ve sahip oldukları direnç plazmidlerini kolaylıkla aktarabilmeleri nedeniyle günümüzde antibiyotik direnç sorununu tetiklemektedirler.Bu çalışmada Ankara'daki üç farklı hastaneden toplanan Klebsiella suşlarının fenotipik ve genotipik yöntemler kullanılarak tanımlanması amaçlandı. Söz konusu suşların izole edildiği klinik materyal ve servis bilgileri ve bunlara ek olarak çalışılan suşların izole edildikleri hastalara ait yaş ve cinsiyet özellikleri belirlenerek, hastaneler ile türler arasındaki dağılımları hesaplandı. Fenotipik yöntemlerle ön tanımlaması yapılan 67 Klebsiella suşuna (23 Klebsiella ornithinolytica, 22 Klebsiella pneumoniae, 15 Klebsiella oxytoca, 5 Klebsiella terrigena, 2 Klebsiella rhinoscleromatis) enterotüp yönteminin uygulanmasıyla biyotipleme yapıldı. Bu bağlamda suşlar beş farklı biyotipte gruplandırıldı ve bu biyotipler arasında saptanan baskın tipin Klebsiella ornithinolytica türüne ait biyotip 1 olduğu saptandı. Çalışılan suşların antibiyotik duyarlılıkları incelenerek suşlar için 10 antibiyotip grubu belirlendi. En yaygın antibiyotipin sadece ampisilin ve trimetoprim/sülfametaksazol'e direnç gözlenen ve diğer antibiyotiklere hassas olan antibiyotip 1 olduğu saptandı. Genotipik değerlendirmede plazmid profil analizi ile Klebsiella suşlarının 20 farklı plazmid tipi gösterdiği belirlendi. Plazmid profilleri arasında tek bant içeren profil 1'in hastaneler ve türler arasındaki baskın tip olduğu saptandı. Antibiyotip, biyotip ve plazmid profil tipi bir arada değerlendirilerek bu yöntemlerin birbiriyle uyumlu olduğu suşlar saptandı.
Özet (Çeviri)
Klebsiella strains are opportunistic pathogens, which cause urinary tract, subrespiratory, gall bladder and surgical lesion infections. These bacteria cause high percentage of meningitis and also they are nosocomial infection factors. Klebsiella strains are resistant to extended spectrum antibiotics and because of their transferable plasmids, they trigger antibiotic resistance problem.The aim of this study is to identify Klebsiella strains, which were collected from three different hospitals in Ankara, by using genotypic and phenotypic methods. Clinical materials and service information of strains as well as the age and gender of patients were determined and the distribution between hospitals and strains were calculated. For 67 Klebsiella strains identified by phenotypic methods (23 Klebsiella ornithinolytica 22 Klebsiella pneumoniae, 15 Klebsiella oxytoca, 5 Klebsiella terrigena, 2 Klebsiella rhinoscleromatis) biotyping was done by enterotube test. Strains were grouped under five different biotypes and the major type, among these strains, was found to be type 1 belonging to Klebsiella ornithinolytica. Antibiotic susceptibilities of these strains were investigated and 10 different antibiotype groups were formed. The most common antibiotype observed was antibiotype 1, which is only resistant to ampicillin and trimethoprim sulfamethoxazole and susceptible to others. In genotypic evaluation by plasmid profile analysis, it was determined that Klebsiella strains showed 20 different plasmid types. It was observed that, among plasmid profiles, profile 1 having only one tape, is the major type between hospitals and strains. Antibiotyping, biotyping and plasmid profile types were evaluated together in order to determine the strains showing correlation.