Uzaktan eğitimde teknoloji kabulünün ve topluluk hissinin öğrenen memnuniyetine katkısı
The contribution of technology acceptance and community feeling to learner satisfaction in distance education
  1. Tez No: 244862
  2. Yazar: HALE ILGAZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. PETEK AŞKAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Teknoloji Kabulü, Topluluk Hissi, Memnuniyet, Uzaktan Eğitim, Technology Acceptance, Community Feeling, Satisfaction, Distance Education
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 87
Özet
Bu çalışmada, teknoloji kabulünün ve topluluk hissinin uzaktan eğitim alan öğrencilerin memnuniyetlerine katkıları araştırılmıştır.Bu araştırma betimsel ve ilişkisel araştırma modeli kullanılmıştır. Araştırmada kullanılan ölçeklerin geliştirilmesi amacıyla uzaktan eğitim alan 731 kişilik öğrenci grubu üzerinde ölçeklerin geçerlik ve güvenirlik çalışmaları yapılmıştır. Geliştirilen ölçeklerin uygulandığı araştırma grubu ise 464 uzaktan eğitim öğrencisinden oluşmaktadır.Veri analizi aşamasında doğrulayıcı faktör analizi, açımlayıcı faktör analizi, betimsel istatistikler, çoklu regresyon analizi, çoklu aşamalı regresyon analizi, tek yönlü ANOVA ve kanonik korelasyon analizi kullanılmıştır.Elde edilen bulgulara göre; teknoloji kabulü ve topluluk hissi ile öğrenci memnuniyeti arasında pozitif ve yüksek düzeyde ilişki olduğu belirlenmiştir. Öğrenci memnuniyetini yordamada teknoloji kabulünün katkısının topluluk hissine göre daha fazla olduğu ortaya çıkmıştır. Algılanan yarar, algılanan kullanım kolaylığı, duyuşsal ve eylemsel boyutlardan algılanan yarar öğrenci memnuniyetini tek başına en yüksek düzeyde açıklayan değişken olarak belirlenirken, ayrıca topluluk hissi puanlarına göre çevrimiçi ortamı kullanan öğrencilerle kullanmayan öğrenciler arasında anlamlı faklılık olduğu bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
In this study, contribution of technology acceptance and community feeling to student satisfaction in distance education has been analyzed.Research methodology is designed as descriptive and correlational. By the aim of scale development validity and reliability analysis data collected from 731 distance education students. The research group was consisted of 464 distance education students who answered the developed scales.In data analysis section confirmatory factor analysis, exploratory factor analysis, descriptive statistics, multiple regression analysis, stepwise multiple regression analysis, One Way ANOVA and canonical correlation analysis were used.As a result, technology acceptance and community feeling have been found in a positive and high correlation with student satisfaction. Technology acceptance was more contributor than community feeling about predicting student satisfaction. Perceived usefulness has been determined as the highest variable that could explain student satisfaction by oneself, among perceived usefulness, perceived ease of use, affective and action dimensions. Furthermore it was founded that there are statistically significant differences between students who were using and not using online environments in community feeling score.