Muğla Üniversitesi yerleşkesinde bulunan 15 kWp kurulu güce sahip fotovoltaik (PV) sistemin güç kalitesinin incelenmesi ve şebeke karakteristikleri ile karşılaştırılması
Power quality analysis and the comparement with the grid characteristic of the 15 kWp photovoltaic (PV) system at the Muğla University campus
  1. Tez No: 245011
  2. Yazar: ALTAN KALAY
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. RÜŞTÜ EKE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Enerji, Fizik ve Fizik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering, Energy, Physics and Physics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Güç kalitesi, toplam harmonik distorsiyon, Fotovoltaik (PV) sistem, güç kalitesine etki eden faktörler, invertör, hibrit sistem, Power Quality, Total Harmonic Distortion, PV System, Power quality factors, Inverter, Hybrid System
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Muğla Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Enerji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 107
Özet
Bu çalışmanın amacı, Muğla Üniversitesi Merkez Yerleşkesi girişinde bulunan havuzların su pompalama sisteminin beslemesini yapan 15 kWp kurulu güce sahip fotovoltaik (PV) sistemden elde edilen enerjinin güç kalitesi unsurlarının belirlenmesi ve şebeke karakteristikleri ile karşılaştırılmasıdır. Sistemde, 7 adet asenkron motor, yerleşke girişinde bulunan havuzlara su sağlayan pompaları beslemektedir. Sistem, aynı zamanda doğrudan şebeke beslemesi ile çalışmaya da olanak vermektedir. PV sistemden elde edilen enerjinin yük beslemesine yetememesi, invertörde ya da PV sistemin genelinde meydana gelen bir arıza durumunda elektrokimyasal olarak akülerde depolanan enerji kullanılmaktadır. Akülerin şarj durumunun belirli bir seviyenin altına inmesi durumunda da ikinci bir kaynak olarak sisteme, şebeke tarafından besleme yapılmaktadır. Ayrıca 0?1?2 konumlu paket şalter yardımıyla tamamen şebeke beslemesi yapılabilmesi de sistemin çalışma seçenekleri arasında yer almaktadır.Çalışmada, fotovoltaik sistem tarafından sağlanan AC güç, yük akımı, gerilim ve diğer parametreler (THD, frekans, gerilim, kırpışma, güç katsayısı, aktif, reaktif ve görünür güçler) güç kalitesinin analizi amacıyla ölçümü gerçekleştirilmiştir. Bütün bu parametreler, şebeke beslemesi koşullarında da ölçülmüş ve fotovoltaik sistem parametreleri ile karşılaştırılmıştır. Elde edilen enerjinin güç kalitesine etki eden temel faktörler incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this work is the power quality analysis of the 15 kWp PV System at Muğla University Campus and the comparement of these parameters with the grid characteristics. 7 asynchronous motors pumping the water of the pools in front of the Campus entrance are feed by this system. The system can also work directly with the grid. If the power, generated by the PV generator, not enough for the load, the batteries charged with electrochemical techniques, supplied to pomp system and if the charge level decrease the enough amount, water pomp system supplied by the grid; ?second power source?. In addition that; the another working option is; grid connecting directly. For this working option, the circiut breaker use included with 0-1-2 positions.In this study, AC power, load current, voltage generated by the PV system, and other parameters (THD, harmonic components, frequency, voltage and flickers, power factor, active power, apparent power and reactive power) were measured for analyzing the power quality. All these power quality parameters were measured in the system for the grid feeding option and compared with the PV system parameters.