Fen ve teknoloji öğretiminde, beyin temelli öğrenme yaklaşımı'nın ilköğretim öğrencilerinin başarısına, tutumuna ve hatırda tutma düzeyine etkisi
Effect of brain -based learning approach on students? achievement, attitude, and level of remembering in science and technology education
  1. Tez No: 245015
  2. Yazar: EMEL ÖNER
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. YUSUF SÜLÜN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Beyin Temelli Öğrenme Yaklaşımı, Yapılandırıcı Öğrenme Yaklaşımı, Brain-Based Learning, Constructivist Learning Approach
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Muğla Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Fen Bilgisi Öğretmenliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 188
Özet
Araştırma; ilköğretim 6. Sınıf Fen ve Teknoloji dersi öğretim programında yer alan ?Canlılarda Üreme, Büyüme ve Gelişme? ünitesinin Beyin Temelli Öğrenme yaklaşımı ile öğretiminin öğrencilerin başarısına, tutumuna ve hatırda tutma düzeyine etkisini incelemek amacıyla yapılmıştır.Araştırmaya 6. sınıfta öğrenim görmekte olan deney ve kontrol grubuna ait toplam 58 öğrenci katılmıştır. Kontrol grubunda bulunan 29 öğrenciyle Yapılandırıcı Öğrenme Yaklaşımı ile, deney grubunda bulunan 29 öğrenciyle ise Beyin Temelli Öğrenme Yaklaşımı kullanılarak ders işlenmiştir. Araştırma deneysel bir çalışma olup ön test-son test kontrol gruplu desen kullanılmıştır. Gruplar rasgele seçilmiştir. Araştırmanın verileri, başarı testi, tutum ölçeği ve açık uçlu sorulardan oluşan form aracılığıyla toplanmıştır.Çalışmada kullanılan başarı testinin kapsam geçerliliği uzman görüşleri alınarak belirlenmiştir. Testin Cronbach-Alfa güvenirlik katsayısı 0.83 olarak hesaplanmıştır.Her iki grupta yer alan öğrencilere ders işlemeden önce ?Canlılarda Üreme, Büyüme ve Gelişme? ünitesi ile ilgili 29 sorudan oluşan başarı testi ve tutum ölçeği ön test, deneysel süreç sonunda ise başarıyı ve tutumu ve ölçmek için yine aynı testler her iki gruba son test olarak uygulanmıştır. Ayrıca başarı testi öğretim faaliyetlerinin tamamlanmasından 5 hafta sonra hatırda tutma testi olarak deney ve kontrol grubuna tekrar uygulanmıştır. Bunun yanında araştırma sonunda ders etkinlikleri, öğretmenle vb. ile ilgili öğrenci görüşlerine başvurmak amacıyla deney grubu ve kontrol grubu öğrencilerine 9 açık uçlu sorudan oluşan form uygulanmıştır. Elde edilen veriler; bilgisayar ortamında SPSS 11.00 programında, bağımlı ve bağımsız gruplar için t testi kullanılarak analiz edilmiştir.Yapılan analizler sonucunda Beyin Temelli Öğrenme yaklaşımına göre düzenlenen öğretimin uygulandığı deney grubu ile Yapılandırıcı Öğrenme yaklaşımının kullanıldığı kontrol grubu öğrencileri arasında başarı testi, son test sonuçlarında anlamlı bir farklılık tespit edilmemiştir (P> .05).Tutum son test puanlarında, deney ve kontrol grupları arasında, deney grubu lehine istatistiksel olarak anlamlı düzeyde bir fark vardır. Beyin Temelli Öğrenme yaklaşımı kullanılarak gerçekleştirilen öğretim sonucunda deney grubu öğrencilerinin tutum puanlarında artış gözlenmiştir.Ayrıca deney grubu ile kontrol grubu öğrencilerinin öğrenilenleri hatırda tutma düzeyleri arasında anlamlı bir fark bulunmuştur (P< .05).Açık uçlu sorulardan oluşan formdan elde edilen verilere göre her iki gruptaki öğrencilerin incelenen kriterlerle ilgili olumlu görüşler belirttikleri görülmüştür.Bu sonuçlar doğrultusunda önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The study was conducted with the aim of teaching the unit called ?Reproduction, Growth and Development in Living Things? which was in the primary school curriculum of 6th grade Science and Technology Lesson via using The Brain-Based Learning approach and investigating its effect on students? achievement, attitude and the level of remembering.58 students studying in the 6th grade included in the experiment and control groups participated in the research. The lesson was studied by using The Constructivist Learning Approach with 29 students in the control group and by using The Brain-Based Learning with 29 students in the experiment group. The study is an experimental study and it used pre-test and post?test as a design. The groups were chosen randomly. The data were collected through an achievement test, attitude criterion, and a form containing open-ended questions.The content validity of the achievement test used in the study was determined by taking into consideration of the experts in the field. The reliability coefficent of Cronbach- Alpha was calculated as 0.83.Before studying the lesson to both groups, the achievement test which was formed of 29 questions based on the unit called ? Reproduction, Growth, and Development in Living Things? and the attitude criterion were applied as a pre-test; the same tests were applied to both groups as a post-test in order to evaluate achievement and attitude. Besides, the achievement test was applied to both control and experiment groups as a test of remembering after five weeks when the education period was completed. The students of control and experiment groups were given a form containing 9 open-ended questions with the aim of getting students? views on such topics as lesson activities and teachers. The gathered data, using SPSS 11.00 program, were analyzed by t test for dependent and independent groups.As a result of analysis, a meaningful difference between the experiment group who were taught by Brain-Based Learning approach and the control group who were taught by Constructivist Learning was not found after the post test of the achievement test (P> .05). According to the attitude post-test points, there was a meaningful difference between experiment and control groups, which was statistically in favour of the experiment group. It was observed that the attitude points of the students in the experiment group increased as a result of education using Brain-Based Learning approach.Furthermore, a meaningful difference between the students in the experiment and control group was found with regard to their level of remembering what they learned (P< .05).According to the data gathered from the form containing open-ended questions, the students from both groups had positive views about the criteria studied.Suggestions were made according to the results.