A study on warp yarns used for carpets
Halı için kullanılan çözgü iplikleri üzerine bir çalışma
  1. Tez No: 245050
  2. Yazar: ESİN SARIOĞLU
  3. Danışmanlar: DR. FATMA USKANER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tekstil ve Tekstil Mühendisliği, Textile and Textile Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: çözgü iplik özellikleri, dolgu çözgü, zemin çözgü, halı çözgü ipliği, warp yarn properties, stuffer warp, chain warp, carpet warp yarn
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tekstil Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 126
Özet
Dokuma bir halı; çözgü, atkı ve hav ipliği olarak adlandırılan üç grup ipliği içermektedir. Halının arka semin yapısı için önemli olan iki tip çözgü ipliği vardır: dolgu ve zemin çözgü iplikler. Bu iplikler genelde poliester/pamuk (PES/CO), poliester/viskon (PES/CV) kesikli iplikler ve ya PES filament iplikler olarak üretilmektedir. Bu deneysel çalışmada dolgu ve zemin çözgü ipliklerinin mekanik özellikleri araştırılmaktadır.Çözgü iplikleri iki kısımda incelenmiştir; birinci kısımda Gaziantep halı endüstrisinden toplanan çözgü iplikleri, kopma mukavemet ve uzaması, modülü, dayanıklılık ve çekme değerlerinin belirlenmesi amacıyla test edilmiştir. Tek aşamada üretim teknolojisi ile BCF ve CF olarak üretilen çözgü denemeleri test edilmiş ve sonuçlar yaygın olarak kullanılan çözgü iplikleri ile karşılaştırılmıştır. Filament çözgü ipliklerinin boyutsuz olarak mekanik direnci ve uzaması arasındaki korelasyonlar elde edilmiştir.İkinci kısımda, farklı hav sıklığına sahip halı numunelerinden sökülen çözgü ipliklerine mukavemet testi uygulanmıştır. Dokuma ve lateks aşamalarının dolgu ve zemin ipliklerinin mekanik özellik değişimlerine etkisi belirlenmiştir ve tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
A woven carpet includes three groups of yarns namely warp, weft, and pile yarns. There are two types of warp yarns which are important for backing structure of the carpets: stuffer and chain warp yarns. These yarns are generally produced as polyester/cotton (PES/CO), polyester/viscose (PES/CV) staple yarns or PES filament yarns. In this experimental work the mechanical properties of stuffer and chain warp yarns were investigated.Warp yarns were investigated in two parts; in the first part warp yarns collected from Gaziantep carpet industry were tested to obtain their tenacity, elongation at break, initial modulus, toughness, and shrinkage values. Warp trials produced with one stage production technology as BCF and CF yarns were tested and the results were compared with commonly used warp yarns. Correlations between non-dimensional mechanical resistance of filament warp yarns and elongation were obtained.In the second part, tensile test was performed on warp yarns raveled out from the carpet samples having different pile densities. The effects of weaving and latex processes on the mechanical property changes of both stuffer and chain warp yarns were determined and discussed.