Çörek otunda (Nigella sativa L.) farklı sıra aralıkları ve ekim normunun verim ve kalite üzerine etkileri
Effects of different row spacing and seeding rates on yield and some quality properties of black cumin (Nigella sativa L.)
- Tez No: 245064
- Danışmanlar: PROF. DR. GÜNGÖR YILMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Çörek otu (Nigella sativa), sıra aralığı, ekim normu, kalite, verim, sabit yağ, Black cumin, seeding norm, quality, row spacing, oil rate
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziosmanpaşa Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 67
Özet
Çörek otu (Nigella sativa L.) tohumları kullanılan önemli baharat bitkilerinden biridir. Son yıllarda tarla şartlarında üretimi yaygınlaşmaya başlamıştır. Bu çalışmayla Tokat şartlarında uygun sıra arası ve ekim normunun belirlenmesi amaçlanmıştır. Bu çalışma; 2008 yılında Gaziosmanpaşa Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü deneme tarlasında yürütülmüştür. Çalışma tesadüf bloklarında bölünen parseller deneme desenine göre üç tekrarlamalı olarak yapılmıştır. Ana parsellerde sıra aralığı (20, 30 ve 40 cm) alt parsellerde ise ekim normları (250, 500, 750, 1000 ve 1250 adet tohum/m2 ) yer almıştır. Araştırmada bitki boyu, dal sayısı, kapsül sayısı, kapsülde tohum ağırlığı, dekara tohum verimi, sabit yağ oranı ve sabit yağ verimi gibi özellikler incelenmiştir. Elde edilen bulgulara göre; 30 cm sıra aralığı ve 1000 adet tohum/m2 ekim normunun diğer uygulamalardan daha iyi sonuç verdiği, en yüksek tohum veriminin dekara 30 cm x 1000 t/m2 uygulamasından 284,3 kg ile elde edildiği belirlenmiştir. Dekara sabit yağ verimi de aynı uygulamada (30 cm x 1000 tohum/ m2) en yüksek (98,2 kg/da) bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
Black cumin is one of the important spices which seeds are used. Recently it has been started to be produced in field conditions. Aim of the present study was to determine the suitable row spacing and seed rate. This study was conducted in Gaziosmanpaşa University, facuIty of agriculture, department, of field crops. The experimental design was randomized complete blocks arranged in split plots with three replications. Row spacing (20,30 and 40 cm) was the main plot and seeding rates (250, 500, 750, 1000 and 1250 seeds /m2) were the sub-plots. In research, plant height, branch numbers, capsüle number, weight of the seeds in capsül, seed yield and, oil rate are investigated. According to the results, 30 cm row spacing and 1000 seeds per m2 gave better results than other treatments and the highest seed yield were obtained from 30 cm x 1000 seed per m2