Güç elektroniği sistemlerinde elektromanyetik uyumluluğun incelenmesi
Analysis of elecktromagnetic compability in power electronic systems
- Tez No: 245085
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. A. FARUK BAKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Güç elektroniği, EMC, EMI, EMI filtresi, Power electronics, EMC, EMI, EMI filters
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 146
Özet
Teknolojik ürünlerde yaygın olarak kullanılan yüksek frekanslı devreler güç yoğunluğu açısından üstün olmalarına rağmen gerekli önlemler dikkate alınmaz ise ürün güvenliği ve ortam güvenliği açısından sorunlara neden olur. Bu önlemlerin başında elektromanyetik güvenlik gelmektedir.Bu tez çalışması dört bölümden oluşmaktadır. İlk bölümde elektromanyetik dalga ve kaynakları hakkında bilgi verilmiştir. İkinci bölümde elektromanyetik uyumluluk ve hangi kuruluşlar tarafından belirlendiği anlatılmıştır. Üçüncü bölümde elektromanyetik uyumluluk standartları ve bu konudaki testlerin nasıl yapıldığı incelenmiştir. Dördüncü ve son bölümde ise güç elektroniği devrelerinde karşılaşılan elektromanyetik girişim sorunları ve bunları önleme yöntemleri ele alınmıştır.Güç elektroniği devrelerinin tasarımı sırasında elektromanyetik uyumluluk konusuna dikkat edilmesinin, üretim sırasında ve sonrasında oluşabilecek sorunların en aza indirgenmesi açısından son derece önemli olduğu sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
The high frequency circuits widely used in technological products are excellent in terms of power density, but they produce product and environment safety problems if the necessary precautions are not taken. The most important precaution is Electromagnetic compatibility (EMC) issue.This thesis is composed of four chapters. In the first chapter electromagnetic waves and sources of the electromagnetic waves are explained. In the second chapter electromagnetic compatibility and the authorities of electromagnetic compatibility are explained. In the third chapter electromagnetic compatibility tests and the key points are described. In the fourth chapter the most critical parts of EMC regulations and solving the EMC problems in power electronic circuits are given.It is very important to take precautions of EMC regulations in the design stage of power electronic circuits to minimize the problems that could occur during the production and after the production stage.