Üniversitelerde sosyal mekan kullanımlarının incelenmesi: Kent üniversitesi, kent içi ve kent dışı kampüsler
Investigation of the usage of social areas in universities: Town university, out-town and in-town campuses
  1. Tez No: 245097
  2. Yazar: BEGÜM ERÇEVİK
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. FERİDE ÖNAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Üniversite, kampüs sistemleri, kent üniversitesi, kent içi ve kent dışı kampüsler, üniversitelerde sosyal mekan kullanımı, University, campus systems, town university, out-town and in-town campuses, social area usage in universities
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 173
Özet
Üniversitelerin amaçları; akademik eğitim ve uygulamalar ile mesleki beceri kazandırmak, bilimsel, toplumsal ve ekonomik temelli uygulama ve araştırmalar yürüterek bilgi üretmek, gençlere görev ve sorumluluklar vererek toplum yaşamına hazırlamak, toplumun eğitim, bilinç ve kültür seviyesine katkıda bulunmak olarak sıralanabilir.Üniversitelerdeki sosyal ve kültürel etkinlik alanları; eğitim süreçleri boyunca öğrencilerin ders dışındaki zamanlarının büyük bölümünü geçirdikleri mekanlar olup, farklı kültür, etnik ve sosyal yapılara sahip öğrencilerin oluşturduğu zengin ortamda büyük kültür etkileşimi açışından da önem taşımaktadır.Bu bağlamda, farklı üniversite kampüs sistemlerinde (kent üniversitesi, kent içi, kent dışı) öğrencilerin, sosyal ve kültürel etkinlik alanı kullanımları incelenerek; İstanbul'daki üç farklı kampüs sisteminde sosyal ve kültürel etkinlik alan kullanımları karşılaştırılarak değerlendirilmiştir.Üniversite kavramı ve tarihsel gelişimi, yerleşim sistemleri, etkinlik alanları, konuyla ilgili literatür taraması yapılarak incelenmiş; elde edilen bilgiler, farklı başlıklar altında gruplandırılmıştır. Alan çalışmaları kapsamında, kent üniversitesi olarak Bahçeşehir Üniversitesi Beşiktaş Kampüsü, kent içi kampüs olarak Yıldız Teknik Üniversitesi Yıldız Merkez Kampüsü, kent dışı kampüs olarak Koç Üniversitesi Sarıyer Kampüsü incelenmiştir. Seçilen üniversitelerde yapılan alan çalışmasından elde edilen verilere, istatistiki analiz uygulanmıştır. Çalışma sonucunda, kampüslerdeki sosyal ve kültürel etkinlik alanı yeterliliği, bu alanları hangi zaman dilimlerinde kullandıkları, ulaşılabilirlik, kullanıcı profili ve kent kullanımı ile ilgili değerlendirmeler yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
The aims of the universities are; to make the youngs gain occupational skills with academical training and practice, to produce knowledge by carrying out applications and investigations which have scientific, social and economic bases, to prepare the young for community life by giving them duties and responsibilities, to make contributions to social, educational and conscious level of the community.Students, during their educational life, spent most of their times which are out of their lectures in social and culturel activity areas in universities. These areas have importance for providing a culturel trade in wealthy surroundings which are formed by university students who have different culturel, ethnic and social origins.In this state, the usage of social and culturel activity areas in different university campus systems (town-university, in-town and out-town campuses) by university young are investigated; with the questionaries done in universities, the usage of social and culturel activity areas in campus systems in İstanbul are evaluated with comparing.The concept of universities, historical progress, out-town universities, settlement systems of campuses, activity areas etc. are investigated in registered sources about the concerned subject. The knowledge, which is formed after the registered source research, is explained in different tittles. In questionaries, Bahçeşehir University Beşiktaş Campus as town university, Yıldız Teknik University Yıldız Merkez Campus as in-town campus, Koç University Sarıyer Campus as out-town campus are investigated. Statical analysis is applied to the datum which are obtained from the questionaries done in the choosen universities. At the end of all investigations, some evaluations about the sufficiency of social and culturel activity areas in campuses, when university youngs use these areas mostly, reachability, profile of users of the activity areas and town usage as a culturel area, are obtained.