Farklı dozlarda üretilen beyaz betonlarda dayanımın kür şartlarına bağlı değişimi
Alteration of compressive strength dependent on cure conditions in white concrete that are produced different dosages
  1. Tez No: 245237
  2. Yazar: NİL MERCAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. KEMALETTİN YILMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Beyaz portland çimento, beyaz beton, farklı kür koşulları, basınç dayanımı, White portland cement, white concrete, different cure conditions, compressive strength
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sakarya Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 98
Özet
Ülkemizde beyaz portland çimentosu genellikle estetik ve dekoratif amaçlı kullanılmakta olup, yapısal olarak beyaz beton kullanımı henüz yaygınlaşmamıştır. Bu çalışmada beyaz portland çimentosu, beyaz kalker agrega ve mermer tozu kullanılarak elde edilen beyaz betonun, taşıyıcı elemanlarda kullanımı için en önemli özelliklerinden olan basınç dayanımı üzerinde farklı kür şartlarının etkisi araştırılmıştır.Bu amaçla beyaz çimento dozajı 250-650 kg/m3 aralığında değiştirilerek ve kimyasal katkı oranı sabit tutularak, katkılı ve katkısız olmak üzere 10 ayrı karışıma sahip, her deney grubu için 18'er adet olmak üzere toplam 180 adet 100x100x100 mm'lik küp numuneler üretildi.Hazırlanan beton karışımlara 20±2°C su içerisinde, laboratuar ortamında (14±3°C sıcaklık ve %68 nem) açık olarak ve naylon örtü içerisinde sarılı olarak üç farklı kür yöntemi uygulandı.Üretilen betonlar üzerinde birim ağırlık deneyi, çökme deneyi ve basınç dayanım deneyleri yapılmıştır. Bulunan basınç deneyi sonuçları, grafik ortamında değerlendirilerek farklı dozajda üretilen numunelerde süper akışkanlaştırıcı katkının ve farklı kür şartlarının beton basınç dayanımları üzerindeki etkileri araştırıldı.Buna göre, üretilen betonlarda özellikle ilk günlerde su kürü yönteminin uygulanması ve kimyasal katkı kullanımının betonun dayanım ve dayanıklılığın artmasında etkili olacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
In our country white portland cement is consumed usually with esthetic and art purpose and using white concrete doesn?t become established structurally. In this study compressive strength (the most important feature for bearing component) of white concrete obtained with using white portland cement, white aggregate and marble powder was investigated.In this study, changing white concrete dosage between 250-650 kg/m3 and peg chemical admixture rate, concrete that has ten different mixture was produced with adulterated and unadulterated. It was produced for every experimental group eighteen number and totaly 180 number 100x100x100 mm cubic concrete.It was applied three different cure method in 20±2°C water, in laboratory ambiance (14±3° C heat and %68 moisture) and in nylon to prepared concrete mixtures.It was done unit weight experiment, breaking down experiment and compressive strength experiment on these concretes. From obtained compression experiment, effects of super plasticizer admixture and different cure conditions on concrete compressive strength were investigated in produced samples with different dosages.According to this results, especially in the first day implementation water cure method and use of chemical admixture are thought to be effective for increasing strength and durability of concrete.