İki aşamalı motor haritalama ve kalibrasyon
Two-stage engine mapping and calibration
  1. Tez No: 245236
  2. Yazar: MERSİN GÖKÇE
  3. Danışmanlar: PROF. DR. RECEP KOZAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Motor Haritası, Dizel Motor, Tek Aşamalı Modelleme, İki Aşamalı Modelleme, Egzoz Emisyonları, Özgül Yakıt Sarfiyatı, Kalibrasyon, Optimizasyon, Elektronik Kontrol Ünite (ECU), Engine Mapping, Diesel Engine, One-Stage Mapping, Two-Stage Mapping, Exhaust Emission, Specific Fuel Consumption, Calibration, Optimization, Electronic Control Unit (ECU)
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sakarya Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 118
Özet
Dizel motorların egzoz emisyonları ve yakıt sarfiyatlarını azaltıcı çalışmalar yoğun bir şekilde devam etmektedir. Bu çalışmaların başlangıç noktasını ise motor haritaları oluşturmaktadır. Motor haritasının amacı motor parametreleri ile motorun modellenmesi ve istenen kıstaslara bağlı olarak motor parametrelerin kalibre edilmesidir.Bu çalışmada bir dizel motorun özgül yakıt sarfiyatı ve karbon monoksit (CO) emisyonu hem tek aşamalı modelleme hem de iki aşamalı modelleme yaklaşımıyla modellenmiştir. Elde edilen motor haritaları için farklı fonksiyonlar kullanılmış olup, en iyi model istatiksel parametreler vasıtasıyla seçilmiştir.Seçilen motor haritası yardımıyla minimum özgül yakıt sarfiyatı ve CO emisyonu verecek şekilde kam açıları (püskürtme avansı) kalibre edilmiştir.Çalışmanın devamında özgül yakıt sarfiyatının iki aşamalı modelleme yaklaşımıyla modellenmesi ve minimum özgül yakıt sarfiyatını veren kam açılarının kalibrasyonu için program yazılmıştır.
Özet (Çeviri)
There are continuous studies about decreasing exhaust emission and fuel consumption of diesel engines. The starting point of these studies is engine mapping. The purpose of engine mapping is constructing engine mapping as a function of engine parameters, and calibrating these parameters based on desired constraints.The engine mappings of a diesel engine for carbon monoxide (CO) and specific fuel consumption responses are constructed by one-stage and two-stage engine modeling approaches. The different engine mappings are created by using different functions, and the best model out of these mappings is selected by the use of statistical parameters.The cam angle (start of injection) of the diesel engine is calibrated to give minimum specific fuel consumption and CO emission with the help of best selected model.The program is written both to model specific fuel consumption by two-stage modeling approach and to calibrate the cam angle to give minimum specific fuel consumption.