Sülfonamid-trimetoprim kombinasyonu uygulanan broyler piliçlerin plazma, kırmızı kas ve karaciğer ilaç düzeyleri ve atılma sürelerinin araştırılması
Investigation of plasma, liver and red muscle drug levels and elimination time following administration of sulfonamide and trimethoprim combination to broilers
  1. Tez No: 24530
  2. Yazar: FERHAN NİZAMLIOĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. H. AHMET ACET
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Sulfonamide-trimethoprim combination, HPLC, Plasma, Red muscle, Liver, Broilers
  7. Yıl: 1992
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Farmakoloji ve Toksikoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 59
Özet
42 6.ÖZET Sunulan bu çalışmada, sülf onamid-trimetoprim kombinasyonunun hayvansal dokularda ve kan plazmasındaki düzeyleri ile atılma zamanlarının HPLC metodu ile araştırılması amaçlandı. Çalışmada, Selçuk Üniversitesi Veteriner Fakültesi deneme kümesinden temin edilen 40 adet broyler piliç kullanıldı. Çalışmaya alınan hayvanlar iki gruba ayrıldı : Deneme grubu olarak tutulan birinci gruptaki 30 pilice, 4 gün süreyle günlük içme sularına olmak üzere 300/60 mg/L. miktarında sülfadoksin-trimetoprim kombinasyonu verildi. ikinci grupta bulunan 10 piliç ise kontrol amacıyla tutuldu. Hayvanlar, en son ilaç veriliminden sonra,1., 2., 4., 6. ve 8. saatler ile l.,3.,6.,8. ve 10. günlerde üçerli gruplar halinde kesildi. Kesim işlemi sırasında her hayvandan kan, kırmızı kas ve karaciğer dokuları alındı. Bu örneklerin ekstraksiyon işleminden sonra sülfadoksin ve trimetoprimin dokulardaki dağılımları HPLC metoduyla tesbit edildi. Plazmada sülfadoksin en yüksek, 2. ve 4. saatlerde 8023 - 9350 ng/ml düzeyinde tesbit edildi ve 1. günden sonra kanda bulunamadı. Trimetoprime ise plazmada rastlanamadı. Sülfadoksin en yüksek, kasta 6. saatte 12083,38 ng/g, karaciğerde ise 1. saatte 37732.90 ng/g miktarında tesbit edildi. Her iki dokuda 9. günden sonra bu maddeye rastlanamadı. Trimetoprimin43 en. yüksek konsantrasyonu 1. saatte, kasta 18760.93 ng/g, karaciğerde ise 68729.90 ng/g düzeyinde bulundu. Sonuç olarak, sülfadoksinin plazma ve dokularda düzenli bir şekilde dağıldığı, trimetoprimin dokularda sülfadoksine nazaran daha uzun süre kaldığı tesbit edildi. Böylece bu çalışmada kullanılan metot, hayvansal dokularda ve plazmada sülfonamid-trimetoprim kombinasyonlarının dağılım ve atılımları ile ilgili yapılacak çalışmalarda kullanılabileceği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
44 7. SUMMARY INVESTIGATION OF PLASMA, LIVER AND RED MUSCLE DRUG LEVELS AND ELIMINATION TIME FOLLOWING ADMINISTRATION OF SULFONAMIDE AND TRIMETHOPRIM COMBINATION TO BROILERS The aim of this present study was to investigate sulfonamide and trimethoprim levels and elimination time in animal tissues and blood plasma by high performance liquid chroma t ography. In this study, 40 broiler chickens, 8-10 weeks old, supplied from the poultry house of the Veterinary Faculty of Selçuk University were used. Animals were divided two groups: As experimental group, 30 chickens were kept in the first group. Sulfadoxine and trimethoprim combinations were administrated for four days in the drinking water as a daily dosage of 300/60 mg/L. Second group, 10 chickens were kept as control group. Animals, in the experimental group, as a group of 3 chickens were killed various time(l,2,4,6 and 8 h.and 1,3, 6, 8, and. 10. day) after last administration of drug. Although blood, red muscle and liver samples were collected. These samples were extracted and sulfonamide-45 trimethoprim concentrations were performed by HFLC.The highest sulfadoxine concentration was detected 8023-9350ng/ml at the 2. and 4. h.. However sulfadoxine could not be found after 24h. in plasma. In the plasma, trimethoprim was not found. The highest sulfadoxine concentration was detected 12083.38 ng/g in muscle at the 6.h and 37732,90 ng/g in liver at the l.h..This drug could not be determined in both liver and muscle after 9. day. Trimethoprim was the highest concentration in muscle and liver at the first hour, 18760. 93ng/g 68729. 90ng/g respectively. As a result, this study showed that the distributing of sulfadoxine in the tissues and plasma was regularly. Although trimethoprim had a longer distributing time than sulfadoxine. Thus, the HPLC method that was using in this study for determining sulfadoxine and trimethoprim combination in animal tissue and plasma will be useful another research which is related to the distributing and eliminating of sulfonamide and trimethoprim.