Sonlu elemanlar yöntemi ile sac metalin büküm şekillerine göre deformasyonunun incelenmesi
Finite element method with sheet metal shape by bending deformation of the investigation
- Tez No: 245302
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. A. ZAFER ŞENALP
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Tasarım ve imalat aşamaları, sac metaller, sonlu elemanlar analizi, solidworks, abaqus, Design and manufacturing stage, sheet metal bending, finite element analyses, solidworks, abaqus
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gebze Yüksek Teknoloji Enstitüsü
- Enstitü: Mühendislik ve Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 92
Özet
Günümüz teknolojisinin ulaştığı noktada sanayide kullanılan büküm makineleri, işletmelerde minimum maliyetle maksimum verim ve sac metalde yüksek ürün kalitesinin elde edilmesine olanak sağlamaktadır. Büküm makineleri incelendiğinde makine çeşidi, erkek kalıp yarıçapı ve sac kalınlığının, maliyet, verimlilik ve kaliteyi etkileyen unsurlar olduğu görülmektedir.Sac metal şekillendirme yöntemlerinde saca nasıl ve ne türlü yöntemler ile şekil verilebileceği ilk aşamada incelenmektedir. Bu şekil verme yöntemlerinden büküm ile saca şekil verme yöntemine göre sacda meydana gelen deformasyonlar, malzeme kalınlığı ve uygulanan kalıpların şekli sonlu elemanlar analizi yöntemi ile incelenmiştir. Bu analizlerin ışığı altında ulaşılan veriler ve yorumlar ile büküm yöntemi, kalıp seçimi ve sac kalınlıklarına göre sac metalin işlenmesinde metalde oluşan deformasyonlar anlaşılabilecek ve üretimde sac kalınlıkları ve kalıp seçimi daha doğru yapılması sağlanacaktır.Tez çalışması oluşturulurken, mantık sıralaması gereğince ilk olarak sac metal hakkında genel bilgi ve sac metal işleme yöntemleri incelenmiş, sonra analizi yapılacak büküm çeşitlerinden birine göre üç boyutlu model yapılmıştır. Literatür çalışmasında sonlu elemanlar yöntemi ile sacda deformasyonlar hakkında bilgi elde edilmiştir. Analiz kısmında oluşan deformasyonlara göre veriler incelenip yorum yapılmıştır. Analizlerde katı model oluşturulurken solidworks ve abaqus programları, nümerik analizler de ise yine abaqus paket programı kullanılmıştırSonuç olarak sac metalde sac kalınlığının artışına, sac metaldeki büküm açısına, kullanılan erkek kalıbın yarıçapına göre kalite verimlilik ve işlenebilirlik göz önünde bulundurularak hangi tip büküm makinesinin seçilebileceği görülmektedir.Yapılan analizlerde sac kalınlığı ve kalıp yarıçapına göre büküm çeşitleri incelenmiştir. Bunun yanı sıra farklı malzeme çeşitleri ve farklı kalıp şekillerine göre de büküm analizleri yapılarak uygun tipte büküm çeşitleri de değerlendirilebilir.
Özet (Çeviri)
Reached at the point where today's technology is used in industrial bending machines, sheet metal business in the minimum cost and maximum efficiency allows for higher product quality is achieved. Examination of the types of machines for bending machines, punch radius and plate thickness, cost, productivity and quality as factors that affect can be seen.Sheet metal forming methods how and what kind of sheet metal can be shaped in the first stage of the methods are examined. This method of forming with bending of the sheet metal according to the method of forming sheet metal deformations occurring in materials thickness and the shape of punch with the finite element analysis methods were investigated. This analysis and comments with a bending method, pattern selection and thickness according to the processing of sheet metal in metal deformations which can be understood and production sheet metal thickness and pattern selection will be made more accurate.Creating a thesis, logic ranking first in accordance with general information about the sheet metal and sheet metal processing methods were examined, the analysis will be performed by bending one of the three-dimensional model variations were made. Finite element method in the literature work sheets with information about the deformation was obtained. According to the analysis of deformation at which data has been reviewed and comments were made. Solid model was created in solidworks and Abaqus analysis programs, numerical analysis is also still used Abaqus package program.As a result of the increase in thickness of sheet metal, sheet metal bending to the angle of the user according to the radius of punch mold processability, consider the efficiency and quality which type are seen bending machine can be selected.Analysis according to the thickness and bending radius of mold types were investigated. In addition to these kinds of different materials and different shapes according to pattern analysis was performed, the appropriate type of bending twisting variations can be assessed.