Form verilmiş sac metal parçaların titreşim kaynaklı yorulma davranışı
Vibration fatigue behavior of formed sheet metal parts
- Tez No: 1011524
- Danışmanlar: PROF. DR. TUNCAY KARAÇAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Dinamik benzetim, Kalıntı gerilmeleri, Mekanik titreşim, Mekanik yorulma, Metal şekillendirme, Dynamic simulation, Residual stresses, Mechanical vibration, Mechanical fatigue, Metal forming
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
Özet
Yapısal analiz ve yorulma simülasyonlarında malzemelerin mekanik özelliklerinin tanımlanması önem taşımaktadır. Özellikle sac metal malzeme gibi şekillendirilmiş yapısal parçaların sayısal analizlerinde doğrudan malzemeye ait temel özelliklerin verildiği malzeme kartlarının kullanılması analiz ve gerçek davranış arasında farklara sebep olmaktadır. Bu sebeple büküm vb. yöntemler ile şekillendirilmiş metal malzemelerde oluşan plastik deformasyonlar ve kalıntı gerilmeler kaynaklı mekanik özelliklerdeki değişimler öncelikle hesaplandıktan sonra yorulma analizlerinin yapılması daha doğru sonuçlar vermektedir. Bu çalışmada, şekillendirme etkisinin incelenmesi için V-şekilli bir sac braketin, hem doğrudan yazılımda kullanılan temel malzeme özellikleri tanımlanarak hem de sonlu elemanlar analizi yöntemi ile şekillendirme simülasyonları yapılarak karşılaştırmalı olarak yorulma davranışları incelenmiştir. Şekillendirme sürecinden geçmiş parçada oluşan gerinim sertleşmesinin akma sınırını yükselttiği, beraberinde kalıntı gerilmenin yükleme esnasında oluşan gerilmenin üzerine eklendiği için ortalama gerilme seviyesinin arttığı tespit edilmiştir. Devamında ise aynı geometriye sahip sac metal şekillendirme ile üretilmiş parça ve talaşlı imalat ile üretilmiş parça titreşimli yorulma ömür testlerine tabi tutularak sonuçlar elde edilmiş ve karşılaştırılmıştır.
Özet (Çeviri)
Defining the mechanical properties of materials is essential in structural and fatigue simulations. Especially in numerical analyses of formed structural parts such as sheetmetal components, using standard material cards that include only the basic properties of the as-received material can lead to differences between the simulation results and the real behavior. Therefore, for metal materials formed by bending and similar processes, fatigue analyses provide more accurate results when the changes in mechanical properties caused by plastic deformation and residual stresses are first evaluated and then included in the simulations. In this study, to investigate the effect of forming, the fatigue behavior of a V-shaped sheet-metal bracket was examined comparatively using two approaches: one based on a nominal model defined with the basic material properties directly available in the software, and the other based on a model obtained through finite-element forming simulations. The results show that the strain hardening developed during forming increases the yield strength, whereas the residual stresses carried over from forming combine with the service stresses, leading to a higher mean stress. Afterwards, parts manufactured by sheet metal forming and parts produced by machining with the same geometry were subjected to vibration fatigue life tests and comparative results were obtained.