Gamzeli plaka tipi düzlemsel güneş enerjisi toplayıcısı yardımıyla vakum altında tuzlu sudan tatlı su üretiminin incelenmesi
Investigation of desalination process under vacuum by using dimple plate solar collector
- Tez No: 245327
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MUSTAFA ÖZDEMİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Gamzeli Plaka, Buharlaştırma, Yoğuşturma, Güneş Enerjisi, Yenilenebilir Enerji, Dimple Plate, Evaporation, Condensation, Solar Energy, Renewable Energy
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sakarya Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Enerji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 158
Özet
Dünya son zamanlarda, doğal sera etkisi oluşumunu tetikleyen sera gazları sayesinde ısınma tehdidi altında kalmıştır. Bunun sonucu olarak, içilebilir ve/veya kullanılabilir tatlı kıt su kaynakları günden güne azalmakta, buzullar erimekte ve çeşitli ekolojik değişiklikler meydana gelmektedir.Buna paralel olarak, dünya üzerindeki mevcut teknolojide kullanılan enerji rezervlerinde de azalma görülmekte ve bunun sonucu olarak yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanılması ihtiyacı artmaktadır.Bu çalışma da, kapasitesi dünya ihtiyacının çok üzerinde olan güneş enerjisinden yararlanılarak, kullanımı çok yaygın olmayan özel ?Dimple Plate? (Gamzeli Plaka) tipi güneş kolektörleri yardımıyla, tuzlu sudan ( deniz suyu) tatlı su üretim prosesinin farklı vakum değerlerinde deneysel incelenmesini hedeflenmiştir.Sonuç olarak, yapılan deneyler ışığında söz konusu ?Dimple Plate? ( Gamzeli Plaka) kolektörlerin kapasitesi hakkında bilgiler verilmiş ve şuan mevcut olan geleneksel güneş kolektörleri ile kıyaslamalar yapılmıştır. Aynı zamanda, ?Dimple Plate? ( Gamzeli plaka) kolektörlere ait temel mühendislik verileri elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Nowadays, we are threatened by ecological diversifications by many reasons. The main reason causes by over heating due to Natural Greenhouse Effects. As a result of that, the world?s resources are getting scarce especially fresh water. Additional to that, the main icebergs and glacial are melted, and ecological balance has being disordered.Moreover, all the world?s natural resources are getting extensively used and disappeared such as raw oil, natural gas, coal, and etc. Therefore, using renewable energy resources is becoming more mandatory in order to save the generations? future.Even though there are several applications for desalination process with in current technologies, this case presents experimental performance by evaluation of dimple plate solar collectors. Those dimple plate solar collectors are not commonly used for desalination process by using solar energy with various vacuum values.As a result of that, the capacity of `?Dimple Plate?? has been presented in this case and compared with conventional solar stills simultaneously. And also, Dimple Plate?s basic engineering data have been provided by these experimental studies.