Çift-çift deforme çekirdeklerin genel sistematiği
General systematic of even-even deformed nucleus
- Tez No: 245368
- Danışmanlar: PROF. DR. RECEP AKKAYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Nuclear Deformation, Gamma Ray, Reduced Transition Probability
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sakarya Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 102
Özet
Bu çalışmada 150 < A < 190 deforme bölgesindeki çift-çift Sm, Yb, Os izotoplarının genel özellikleri araştırılmıştır.Çift-çift Sm, Yb, Os çekirdekleri için deneysel ve teorik çalışmalar baz alınarak yapılan bu çalışmada, uyarılmış durumlardan bazıları göz önüne alınmış olup, bunların seçim kurallarına göre çokkutuplu geçiş ihtimalleri ve ortalama ömürleri kabuk modeli baz alınarak hesaplanmıştır. Bulunan sonuçlara göre elektrik geçiş ihtimallerinin, manyetik geçiş ihtimallerinden daha fazla olduğu görülmüştür.Deforme çekirdeklerde proton ve nötronların farklı deformasyonlara sahip oldukları düşüncesinden hareketle farklı metodlar kullanılarak çift-çift Sm, Yb, Os izotoplarının proton ve nötron sistemleri için eşleşme güçleri ile gR faktörleri hesaplanmıştır.Deneysel olarak ölçülen iç kuadropol momenti yardımıyla B(E2) indirgenmiş geçiş ihtimallerinin değerleri hesaplanıp teorik sonuçlar ile karşılaştırılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, the properties of even- even Sm, Yb, Os, nucleus have been taken as a base, and lifetime and multipole transition probabilities acording to selection rules have been calculated for some of the excited states. Shell model was taken as a base for calculations.The results showed that electirical transition probabilities are more than magnetic transition probabilities.Taking into consider the idea that protons and neutrons in deformed nucleus have different deformation using different methods coupling strength and gR factors have been calculated for even-even Sm, Yb; Os isotopes.With the help of experimentally calculated intrinsic quadropole moment B(E2) reduced transition probabilities have been calculated and compared with theoretical results