Düktil demirlerde aşılayıcının mikroyapı ve mekanik özelliklere etkisi
Innoclation effects microstructure and mechanical properties in ductile irons
- Tez No: 245372
- Danışmanlar: PROF. DR. FEVZİ YILMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Metalurji Mühendisliği, Metallurgical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Düktil Demir, Küresel Grafitli Dökme Demir, Aşılama, Mikroyapı, Grafit Karakterizasyonu, Ductile İron, Spheroidal Graphite Cast Iron, İnoculation, Microstructure, Graphite Characterization
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sakarya Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 115
Özet
Düktil demirlerin (Küresel grafitli dökme demir) uygulamaları farklı mekanik özellikleri ile geniş bir alana yayılmıştır. Kolay üretimi ve nispeten düşük maliyetinden dolayı giderek kullanım alanı artmaktadır. Ancak günümüzde giderek ince kesitli fakat yüksek mukavemetli dökümler tercih edilmektedir. Kullanılan demirin azaltılması malzeme tüketimi ve üretim için gereken enerji miktarınıın azalmasını sağlamaktadır. Bu açıdan bakılırsa yapılan çalışmalar günümüzde kendini iyice hissettiren küresel ısınmaya karşı olumlu sonuçlar verebilir.Küresel grafitli dökme demirlerin aşılanması, malzemeden istenilen özelliklerin eldesinde çok önemli bir yer tutar. Aşılamada kullanılan aşılayıcının türü, miktarı, boyutu gibi değişkenler aşılama verimini doğrudan etkiler.Bu çalışmada, küresel grafitli dökme demirlerin çeşitli karakteristik özelliklerinin (ferrit,perlit,grafit, sementit, ortalama grafit çapı, küre sayısı, ?-hale kalınlığı, sertlik, darbe enerjisi) aşılamaya bağlı olarak nasıl değiştiği deneylerle verilmiştir. Araştırmada, küresel grafitli dökme demirlerin aşılanmasında kullanılan farklı bileşenlerin mikroyapı ve mekanik özelliklere olan etkileri incelenmiştir.Çalışmalar ince cidarlı dökümlerde, Ba elementi içeren aşılayıcının daha fazla küreleşmeyi teşvik ettiğini göstermiştir. Artan kesit kalınlığı ile küre sayısının azaldığı, küre çapının arttığı, darbe direncinin arttığı, hale kalınlığının arttığı, sertliğin düştüğü görülmüştür. Ayrıca artan küre sayısı ile darbe direncinin azaldığı, küreselleşme oranının ise arttığı tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Applications of Ductile iron (Spheroidal graphite cast iron) have increased steadily in recent years due to its different mechanical properties. Relatively low-cost production and the capability of producing a range of microstructures increase the use of spheroidal graphite cast iron. Today increased demand for strong thin-wall spheroidal graphite cast iron castings to provide components with high strength to weight ratios. Reducing the weight of spheroidal graphite cast iron castings by producing thin wall parts is an important method for saving energy. In this side, these developments can help the prevedion of global warming.İnoculation is important in spheroidal graphite cast iron production to obtain good mechanical and microstructure properties. In inoculation, inoclat type, inoclat quantity and dimension determine the inoclation performance.In this study, the characteristic features of spheroidal graphite cast iron (ferrite, pearlite, graphite and cementite percent, average graphite diameter, nodule count, ?- halo thickness, hardness, impact energy) are searched. How various variables affect the occurrence explained. The effects of various inoclants in microstructure and mechanical properties were searched.In this investigation,it was observed that the inoclat which has Ba element show best performans for nodularity. When the graphite number increase impact energy decrease and in the same time nodularity is increases. With increasing casting thickness, both number and diameter of spheros increase. In addition, halo thickness and hardness decrease.