Bazı antipsikotik ilaçların yük transfer kompleks çalışmaları
Charge transfer complex studies of some antipsychotic drugs
  1. Tez No: 245388
  2. Yazar: AYLA SEYİDOĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA ARSLAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Elektron donör akseptör kompleksleri, Antipsikotik ?laçlar, Aripiprazol, Olanzapin, Risperidon, DDQ ve TCNE, Electron donor acceptor complexes, Antipsychotic Drugs, Aripiprazole, Olanzapine, Risperidone, DDQ and TCNE
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sakarya Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 100
Özet
Aripiprazol, Olanzapin ve Risperidon antipsikotik ilaç aktif maddeleri olup sizofrenive depresyon tedavisinde kullanılır. Ayrıca bu maddeler elektron donör özelliğinesahiptirler ve ?- akseptörleri ile yük transfer kompleksleri verirler.Bu çalısmada elektron donör özelliğine sahip Aripiprazol'ün elektron akseptör olarakDDQ, TCNE verdiği kompleks, Olanzapin'in elektron akseptör olarak DDQ, TCNE,ve Risperidon'un elektron akseptör olarak DDQ, TCNE ile nasıl kompleksolusturduğu spektrofotometrik olarak incelenmistir. Komplekslerin stokiometrileriJob metodu ile denge sabitleri Benesi- Hildebrand denklemi ile ve termodinamiksabitleri (H, S) Van't Hoff denklemi ile hesaplandı.Aripiprazol-DDQ KCT= 66 (L.mol-1), Aripiprazol-TCNE KCT= 36 (L.mol-1),Olanzapin-DDQ KCT= 488 (L.mol-1), Olanzapin-TCNE KCT= 69 (L.mol-1),Risperidon-DDQ KCT= 415 (L.mol-1), Risperidon-TCNE KCT= 2 (L.mol-1)bulunmustur.Aripiprazol-DDQ ?H= -5715 (cal mol-1), ?S= -23 (cal mol-1), Aripiprazol-TCNE?H= -107 (cal mol-1), ?S= 1 (cal mol-1), Olanzapin-DDQ ?H= -1608 (cal mol-1),?S= -7 (cal mol-1), Olanzapin-TCNE ?H= -44 (cal mol-1), ?S= 2 (cal mol-1),Risperidon-DDQ ?H= -729 (cal mol-1), ?S= -3 (cal mol-1), Risperidon-TCNE ?H= -77 (cal mol-1), ?S= -1 (cal mol-1) bulunmustur.
Özet (Çeviri)
Aripiprazole, olanzapine and risperidone are drug active compounds and usedschizophrenic and antidepression treatment. The drug active compounds have electrondonor properties and form electron donor acceptor complexes with electron acceptorssuch as TCNE and DDQ.In this study, Aripiprazole, olanzapine and risperidone compounds were used aselectron donors and TCNE and DDQ used as ?-electron acceptors. Electron donoracceptor complex studies of these drug active compounds were investigated asspectrophotometrically. The stochiometry of the complexes were determined byjobs? method. The equilibrium and thermodynamic constants were calculated byBenesi-Hildebrand and Van?t Hoff equations respectively.The results of Aripiprazole-DDQ KCT= 66 (L.mol-1), Aripiprazole-TCNE KCT= 36(L.mol-1), Olanzapine-DDQ KCT= 488 (L.mol-1), Olanzapine-TCNE KCT= 69 (L.mol-1), Risperidone-DDQ KCT= 415 (L.mol-1), Risperidone-TCNE KCT= 2 (L.mol-1) .Aripiprazole-DDQ ?H= -5715 (cal mol-1), ?S= -23 (cal mol-1), Aripiprazole-TCNE?H= -107 (cal mol-1), ?S= 1 (cal mol-1), Olanzapine-DDQ ?H= -1608 (cal mol-1),?S= -7 (cal mol-1), Olanzapine-TCNE ?H= -44 (cal mol-1), ?S= 2 (cal mol-1),Risperidone-DDQ ?H= -729 (cal mol-1), ?S= -3 (cal mol-1), Risperidone-TCNE ?H=-77 (cal mol-1), ?S= -1 (cal mol-1).