Demirsel tellerin üretim sürecinin incelenmesi
Analysis of the production process iron wires
- Tez No: 245428
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. CEM ÇETİNARSLAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Redüksiyon, filmaşin kangal, tel çekme, tel, matris (hadde), Reduction, wire coil, wire drawing, wire, die
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trakya Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 72
Özet
İmalat sanayisinde kullanılan malzemelerin tamamına yakınında plastik şekilverme yöntemlerinden biri kullanılmaktadır. Tel çekme işlemi de plastik şekil vermeyöntemleri arasında önemli bir yere sahiptir. Bu çalışmada, tel çekme işlemindekullanılan yöntemler, yarı mamul, matrisler, makine ve sabunlar hakkında bilgiverilerek, tel çekmeyle üretilen tellerin mekanik özelliklerini tespit etmekamaçlanmaktadır.Farklı çaplardaki numunelerin; kimyasal kompozisyon, redüksiyon oranı ve hızdeğişkenlerine bağlı olarak; akma dayanımı, çekme dayanımı, % kopma uzaması gibimekanik özelliklerdeki değişimi incelemek amacıyla SAE 1006, SAE 1008, Cq15 ve20MnB4 kalite teller için dört farklı çekme deneyi yapılmıştır. Her deneyde, kıyaslamayapabilmek amacıyla, değişkenin iki farklı durumu için 3 farklı numune kullanılmıştır.Elde edilen bulgular tablo ve grafiklerle gösterilmiştir. Numunelerin soğukdeformasyon oranına bağlı olarak; akma dayanımı, çekme dayanımı, kopma uzamasıdeğerlerinin değişimi grafiklerle gösterilmiştir. 20MnB4 ve SAE 1006 numunelerin;tel çekme öncesi, %23,5 ve %45,2 redüksiyon oranlarında tel çekilmiş ve eninekesitinin içyapı fotoğrafları alınmıştır. Tüm bulgular değerlendirilerek, uygulamadakullanılan çelik teller için tel çekme çizelgesi optimize edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Nowadays, almost one of the plastic deformation process is using atmanufacturing. Wire drawing has an important role in plastic deformation process. Inthis thesis, an investigation has been carried out to determine the mechanical propertiesof wire rods manufactured by wire drawing and also wire drawing process elements;submaterial, die, machine and lubricants are investigated. Four different tensile testsmade to determine the effect of variations for SAE 1006, SAE1008, Cq15, 20MnB4wires quality; chemical composition, reduction ratio and speed on mechanicalproperties like yield and tensile strength and elongation with different diameter ofspecimens. Two different case are used to compare with them and each case isrepeated with three specimens. The results are illustrared on tables and figures. Figuresand tables are used to determine the effect of plastic deformation ratio on tensilestrength, hardness and reduction ratio. Interior structure of 20MnB4 and SAE 1006specimens are taken the pictures at the conditions; before wire drawing 23,5% and45,2% cold deformation ratio and by the width. All results are used to optimize thesteel wire drawing table.