Kocaeli bölgesindeki agregaların alkali silika reaksiyonu bakımından incelenmesi
Determining the alkali-agrega reaktivity of the aggregates at Kocaeli region
- Tez No: 245463
- Danışmanlar: PROF. DR. KEMALETTİN YILMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Alkali agrega reaksiyonu, agrega, Alkali aggregate reaction, aggregate
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sakarya Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 97
Özet
Beton endüstrisinde son yıllarda önemli bir arastırma konusu olan alkali-agregareaksiyonu beton agregasında bulunan reaktif silisin beton içerisindeki nemibünyesine alarak uzun yıllar sonra ortaya çıkan bir reaksiyondur. Betonunbilesenlerinin mineralojik yapısından kaynaklanan bu reaksiyon sonucu betonuniçerisinde jellesen silis betonda çatlamalara, çekme ve eğilmede çekme dayanımınınazalmasına neden olmaktadır.Bu arastırmanın amacı Kocaeli bölgesindeki bazı agrega ocaklarının alkali silikareaktivitesine iliskin özelliklerinin belirlenmesidir.Beton üretimi için agrega temin edilen agrega ocaklarından örnekler alınmıs vealınan bu agrega örnekleri üzerinde ASTM C 289 kimyasal metot, ASTM C 1293beton prizma deneyi, ASTM C 1260 hızlandırılmıs harç çubuğu deneyi ve ASTM C227 uzun süreli harç çubuğu deneyleri yapılmıstır. Elde edilen sonuçlaryorumlanarak alınan agrega numunelerindeki ASR beton için değerlendirilmistir.Sonuç olarak, uzun süreli harç çubuk deneyine göre; Kocaeli Gebze/Tavsanlı Köyü,Gebze/Çerkesli köyü, Hereke/Körfez, Suadiye bölgelerinden alınan numunelerzararsız, Halıdere/Gölcük bölgelerinden alınan numune zararlı bulunmustur.Hızlandırılmıs harç çubuğu deneyine göre; Kocaeli Gebze/Tavsanlı Köyü,Gebze/Çerkesli köyü, Hereke/Körfez, Suadiye bölgelerinden alınan numunelerzararsız, Halıdere/Gölcük bölgelerinden alınan numune zararlı bulunmustur.Beton prizma deneyine göre Gebze Tavsanlı Köyü alınan numune ASR yönündenzararsız, Halıdere/Gölcük bölgesinden alınan numune zararlı bulunmusturKimyasal metoda göre Gebze Tavsanlı Köyü ve Gebze/Çerkesli köyü bölgelerindenalınan numuneler ASR yönünden zararsız, Hereke/Körfez, Suadiye bölgelerindenalınan numuneler zararlı olması ihtimal agregalar, Halıdere/Gölcük bölgesindenalınan numune zararlı bulunmustur
Özet (Çeviri)
One of the importan research subjects of concrete industry in recent years is alkaliaggregate reactivity, which is the absorption of moisture of concrete by reactivesilica of aggregates. This reactivity is caused by the mineralogical structures of thecomponents of the concrete. The reaction causes cracks, tensile and weaknesses inflexural strength on concretes.This study aims to determine the alkali silica reactivity of some aggregates quarries fromKocaeli region. Samples were collected from aggregate quarries located in Kocaeliprovide a significant amount of aggregate for concrete production. ASTM C 289chemical method was carried out on the aggregate samples, followed by ASTM C 1260accelerated mortar bar and ASTM C 227 long-term mortar bar experiments on the mortarbars. The results are commented and ASR in aggregate sample are appraised forconcrete.At the result, according to long period expenditure bar method aggregates from KocaeliGebze/Tavsanlı Köyü, Gebze/Çerkesli köyü, Hereke/Körfez, Suadiye are harmless forASR in concrete, aggregate from Halıdere/Gölcük is harmful for ASR in concrete.According to concrete prism method aggregates from Kocaeli Gebze/Tavsanlı Köyü isharmless for ASR in concrete, aggregates from Halıdere/Gölcük is harmful for ASR inconcrete.According to chemical method aggregate from Halıdere/Gölcük is harmful for ASR inconcrete, aggregates from Hereke/Körfez, Suadiye are probably harmful for ASR inconcrete, Kocaeli Gebze/Tavsanlı Köyü, Gebze/Çerkesli köyü are harmless for ASRin concrete.