Bina duvarlarında uygulanan ısı yalıtım sistemlerinin incelenmesi
The study of thermal insulation systems apllied on building walls
- Tez No: 245464
- Danışmanlar: PROF. DR. KEMALETTİN YILMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Mühendislik Bilimleri, İnşaat Mühendisliği, Architecture, Engineering Sciences, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Isı Yalıtımı, Enerji Tasarrufu, Isı Köprüsü, Thermal Insulation, Energy Saving, Heat Bridge
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sakarya Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 259
Özet
Bu çalışmada; yapılardaki ısı yalıtımında kullanılan ısı yalıtım malzemeleri ve ısı yalıtımının yapılarda uygulanması beş ana bölümde incelenmiştir. Birinci bölüm konunun giriş bölümünü oluşturmaktadır. İkinci bölümde, ısı yalıtımının yapılar, ülke ekonomisi, enerji tasarrufu ve çevre kirliliği bakımından önemi ve gerekliliği incelenmiştir. Buna göre yapılarda ısı yalıtımı yapılması ile binalarda ısıtma veya soğutma amaçlı yakıt sarfiyatı azalacaktır. Bu azalma ile yakıt maliyetlerinde düşme, atmosfere bırakılan zararlı gazlarda azalma meydana gelecektir.Üçüncü bölümde ise, ısı yalıtımında kullanılan malzemeler ve özellikleri incelenmiş ve ısı yalıtımında malzeme seçim kriterleri belirtilmiştir. Yapılan ısı yalıtımının amacına ulaşması için malzeme seçiminin çok titiz yapılması ve birçok teknik özelliğinin analiz edilmesi, ortama en iyi uyum sağlayacak malzemenin seçilmesi gerekmektedir.Dördüncü bölümde malzeme seçimine müteakip ısı yalıtım işleminin yapılarda uygulanması konusu incelenmiştir. Duvarlarda ise ısı yalıtımında en iyi sonuç alınan uygulama mantolama işlemidir ki bu yöntem ile ısı köprülerinin oluşması önlenmektedir.Beşinci bölümde ise örnek bir konut ele alınarak farklı ısı yalıtım sistemlerine göre ısı yalıtım ve maliyet analizleri yapılmış; böylelikle ısı yalıtım sistemlerinin kıyaslanması mümkün olmuştur.
Özet (Çeviri)
In this study, the thermal insulation materials applied for buildings and applications of thermal insulation for buildings have been searched in five chapters. The first chapter comprise of the introductory part of the issue. In the second chapter, the importance and necessity of thermal insulation for buildings, national economy and environmental pollution have been searched and explained. As far as it is concerned, implementation of thermal insulation for buildings will reduce the consumption of fuel, natural gas and electricity etc. for heating and cooling. Hence, the reduction of costs for heating-cooling and decreasing for the harmful exhaust gas that is harmful for nature will be obtained.In the third chapter, the materials used for thermal insulation and their characteristics have been determined as well. In addition, the criterions of evaluation for materials used for thermal insulation have been issued in this chapter. In terms of variation of confort conditions sense, thermal insulation materials is varietied as well as. Performing the evaluation for materials fastidiously and analysing their lots of characteristics are must so that thermal insulation could get its aim.In the fourth chapter following the material evaluation, the application of thermal insulation for buildings has been explained. Thermal coating of buildings is the best technique that best results can be obtain by the means of exterminating heat bridges.In the fifth chapter thermal isolation techniques and cost analysis was made by taking a sample house; thereby a comparison between discrete thermal isolation systems could be possible.