Bir Tesla fanının analizi
Analysis of a Tesla fan
  1. Tez No: 245471
  2. Yazar: ATAMAN KASAP
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. TAHSİN ENGİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Fan, Diskli fanlar, Tesla fan, Fan, Fan with disks, Tesla Fan
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sakarya Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Enerji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 75
Özet
Bir iklimlendirme tesisatının ana cihazı ya da elemanı fan (vantilatör)'dır. Fan; bir basınç farkı oluşturarak havanın akışını sağlayan düzenektir. Fanın hareketli elemanı olan çarkı, hava üzerinde iş yapar ve ona kinetik enerji kazandırır.Çok diskli fan ve pompaların geçmişi, aslında geçen yüzyılın başlarında Nikola Tesla'ya (1913) kadar uzanmaktadır. Tesla tipi makineler, bir şaft boyunca yerleştirilmiş, düz paralel disklerden oluşan pervane ile ayırt edilirler. Diskler arasındaki havanın sürekli akımı diskler ve hava arasında, dolayısıyla da şaft dönme momenti ve güç arasında moment değişime neden olur. Tesla bu tür makineleri tasarlamış, yapmış ve test etmiş; ancak, endüstriyel uygulamaya geçirmeyi başaramamıştır.Bu çalışmada, bir Tesla fanı içerisindeki akış modellenmiş ve fan performansı elde edilmiştir. Modelin doğrulanmasında daha önceden test edilen bir fanın performans değerleri kullanılmıştır. Yapılan sayısal çözümlemeler model ile deney arasında iyi bir uyumun olduğunu göstermiştir.
Özet (Çeviri)
A fan (or ventilator), which is a hydraulic device that allows a fluid to flow through a piping system by generating a pressure difference across its inlet and outlet, constitutes the main component of an air-conditioning system. The moving component of the fan is called as the rotor and it does work on the air increasing the kinetic energy of the air.The fans with multiple disks date back to the beginning of the last century?Nikola Tesla (1913). Tesla type devices differ from the others with that they have a special kind of rotor consisting of parallel disks aligned coaxially with the shaft. A momentum transfer occurs from the disks to the air through the relative motion of the disks. Tesla designed, built, and tested such kind of devices; however, he could not find an application area for them.In the present study, the characteristic performance of a Tesla fan was obtained by using an analytical flow model. To validate the results, the performance data of a fan which was tested previously was used. Eventually, it has been observed that the numerical solutions well agreed with the experimental data.