Eloksal prosesinde elektrolitik renklendirmede nitrat iyonlarının etkileri
Effects of nitrate ions in electrolytic colouring of eloxal process
- Tez No: 245732
- Danışmanlar: PROF. DR. HANDAN GÜLCE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya Mühendisliği, Chemical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Anodik oksidasyon (eloksal), elektrolitik renklendirme, analok renklendirme, nötralizasyon, Anodic oxidation (eloxal), electrolytic colouring, analog colouring, neutralization
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 74
Özet
Bu çalışmada; el oksal proseslerinde nötralizasyon banyosunda kullanılan nitrik asidin proseste ne gibi olumsuzluklara neden olacağı araştırılmıştır. Endüstriye uygun hazırlanan laboratuvar tipi pilot tesiste kontrollü olarak yapılan analizler sayesinde eloksal proseslerindeki elektro renklendirme banyosunda nitrat iyonunun etkileri incelenmiştir. Kullanılan yöntemler anodik oksidasyon ve anolok renklendirmedir. Endüstride prosesin işleyişi sırasında kimyasal taşınmalarla elektro renklendirme banyosuna gelen nitratın konsantrasyon etkisi farklı proses süreleri ve farklı uygulama voltajlarıyla incelenmiştir.Bazı dikkate değer sonuçlar saptanmıştır;* 100 ppm altındaki NO3- konsantrasyonu sistemde büyük çapta sorunlara neden olmamaktadır. 100 ppm üstündeki NO3- konsantrasyonu sistemi olumsuz etkilemektedir.* Renklendirme işleminin uzamasına neden olmaktadır.* Kütle kayıplarına neden olmakta ve maliyeti olumsuz yönde etkilemektedir.* Uygulanan voltajın yüksek olması durumunda anodik oksit tabakasının bozulmasına neden olmaktadır.* Homojen olmayan renk dağılımına neden olmaktadır.* Birim yüzeye düşen akım miktarını artırmakta ve enerji maliyetini yükseltmektedir.* Endüstride seri üretimlerde aynı şartlarda farklı renk tonlarına neden olmaktadır.
Özet (Çeviri)
In this study, troubles that occured by using nitric acids in neutralization bath were researched in eloxal processes. Nitrate ions effects were investigated in electro colouring bath in eloxal processes by controlled analysis in laboratory type pilot plant which was prepared the same as industry. Employed methods were anodic oxidation and analog colouring. Nitrate ions that moved to electro colouring bath while the process in industry concentrations effects were investigated by different process durations, different applied voltages.Some interesting results were observed:* NO3- concentration that lower than 100 ppm doesn?t occur problems on a large scale. NO3- concentration that greater than 100 ppm affects the process unfavorable.* NO3- ions occur long colouring time periods.* NO3- ions occur mass losses and affect the costs as unfavorable.* If the process voltages increase, NO3- ions corrupt the anodic oxide layers.* NO3- ions affect homogeneity of the colour badly.* Density of current increase by nitrate ions and decrease cost of energy.* Nitrate ions cause different colour shades in continued processes .