Ahşap konut üretim sistemleri; Almanya örneği
Production systems of timber housing; The case of Germany
- Tez No: 245731
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. İLHAN KOÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: Timber Material, Timber Building, Production Systems of Timber Housing, Timber Housing Production in Germany
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 145
Özet
Günümüz yapı sektöründe ahsap, önemli bir mühendislik malzemesi haline gelmekte ve ahsap yapıların üretilme yogunlukları gelismis batılı ülkelerde gittikçe artmaktadır. Teknolojik gelismeler ile ahsap yapı malzemelerinin karekteristik sorunlarına ve genel anlamda ahsap yapıların sorunlarına çözümler getirilerek zengin tasarım imkanlarıyla beraber ahsap konut üretimi yapılabilmektedir. Kaynagı yenilenebilen bir malzeme olarak ahsabın bilinçli kullanımı ve ormanların gençlestirilmesi, Dünya'da yasanmakta olan çevre ve enerji sorunlarının çözümüne katkıda bulunmakta ayrıca, dogal dengelerin korunmasını da saglamaktadır. Türkiye'deki genel insaat çevresine farklı bir bakıs açısı ve kaynak olusturması amaçlanan bu çalısmada, ahsap yapı malzemelerinin genel özellikleri, Almanya'da ahsap konut üretiminin durumu ve ahsap konut üretim sistemleri üzerinde durulmaktadır. Giris bölümünde, konuya hazırlayıcı bilgiler verilerek çalısmanın amacı, önemi, kapsamı ve faydalanılan kaynaklar açıklanmaktadır. kinci bölümde, ahsap yapı malzemelerinin genel özellikleri açıklanarak ahsap malzemelerin yapıdaki davranısları, karekteristiginden kaynaklanan sorunların nasıl giderilmesi gerektigine ve ahsap konut üretiminin önemine deginilmektedir. Üçüncü bölümde, ahsap sektörünün gelisimi, Almanya'daki orman varlıgı ve tüketilmesi, Almanya'da ahsap yapı ve konut üretiminin mevcut durumu anlatılmaktadır. Dördüncü bölümde ise, günümüzde ahsap konut üretiminde kullanılan ana sistemler sekillerle açıklanarak bu sistemlerin faydaları ve sorunları üzerinde durulmaktadır. Sonuç bölümünde ise, anlatılan bilgiler ısıgında bir degerlendirme yapılarak ahsap yapı malzemeleri kullanımının ve ahsap konut üretiminin önemi ve de dikkat edilmesi gereken noktalar açıklandıktan sonra Türkiye açısından önemine deginilmektedir. Anahtar Kelimeler : Ahsap Malzeme, Ahsap Yapı, Ahsap Konut Üretim Sistemleri, Almanya'da Ahsap Konut Üretimi.
Özet (Çeviri)
Today, timber in building sector is becoming as an important engineering material and the production intensity of timber buildings in the developed countries is increasing. The production of timber housing can be done by means of technological developments together with advanced design facilities by introducing solutions to the problems of timber buildings in general and specifically. The rational usage of timber, as a material whose sources can be renewed, and the renewing of forests contribute the solutions of environment and energy problems observed in the world, and also ensure the preserve the natural balances. This study, which aims to form a different approach to the general building sector of Turkey and source, comprises the general characteristics of timber building materials, the conditions of the timber housing production in Germany, and also the production systems of timber housing. In the introduction chapter, the aim of the study, its importance, boundaries and its sources utilised are explained by giving some preparing information. The second chapter deals with the general characteristics of timber building materials, their performances in buildings, the problems resulting from its character and their solutions, and the importance oh timber housing production. The third chapter introduces the development of timber building sector, the existence and consumption of forest in Germany, and also the timber building and present situation of housing production in Germany. The fourth chapter, which is the main section of the study, explains the main building systems used in the present timber housing production, their advantages and disadvantages by using several detailed pictures or drawings. The final chapter concludes the study by evaluating the information given beforehand. In this section the importance of usage of timber building materials and timber housing production, and also some important points in terms of Turkey have been dealt with.