Bazı fark denklemlerinin kararlılığı
Stability of some difference equations
  1. Tez No: 245746
  2. Yazar: DURHASAN TURGUT TOLLU
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. NECATİ TAŞKARA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Matematik, Mathematics
  6. Anahtar Kelimeler: Maksimumlu Fark Denklem, Rasyonel Fark Denklem, Kararlılık, Periyodiklik, Denge Noktası, Difference Equations with Maximum, Rational Difference Equations, Stability, Periodicity, Equilibrium Point
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Matematik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 71
Özet
Bu çalışma beş bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde, maksimumlu fark denklemleri ve bazı fark denklemlerin denge noktalarının global asimptotik kararlılığı ile ilgili yapılmış çalışmalar hakkında bilgi verildi.İkinci bölümde, fark denklemler ile ilgili genel tanım ve teoremler verildi.Üçüncü bölümde, bazı rasyonel fark denklemler hakkında bilgi verildi.Dördüncü bölümde de, [26] da verilen fark denkleminin ilk defa kararlılık analizi yapıldı. Daha sonra rasyonel denkleminin ilk defa kararlılığı ve periyodikliği incelenerek yeni tanım ve teoremler verildi. Son olarak da, rasyonel fark denkleminin periyodik olma şartları elde edildi.Beşinci bölümde ise, söz konusu denklemlerin kararlılığı veya periyodikliği ile ilgili nümerik uygulamalar verildi.
Özet (Çeviri)
This study consists of five sections. The first section, information about some difference equations with maximum and stability of equilibrium points of some difference equations studied before were given.The second section, general definitions and theorems related to the difference equations is given.In the third section, information was given about some rational difference equations.In the fourth section, [26] that the stability analysis of difference equation is the first time.Then the first time, stability and periodicity of rational difference equation was studied with a new definition and theorems. Finally, periodicity terms of rational difference equation was achieved.The fifth section, numerical applications were given related to periodicity and the stability of these equations.