Comparative routing performance analysis of IPv4 and IPv6
IPv4 ve IPv6protokollerinin karşilaştirmali yönlendirme performans analizi
- Tez No: 245827
- Danışmanlar: DR. KASIM ÖZTOPRAK, YRD. DOÇ. DR. MURAT KOYUNCU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
- Anahtar Kelimeler: IPv6, IPng, IPv6 Geçiş Mekanizması, OPNET, IPv6, IPng, IPv6 Transition Mechanism, OPNET
- Yıl: 2009
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Atılım Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 122
Özet
Bir ağ iletişim protokolü olan IP, RFC 791'de belirtildiği gibi 1981 yılında geliştirildi. O zamana kadar yapılmış 3 çalışmanın üzerine ortaya konan IP, sürüm olarak 4 rakamını aldı ve IPv4 olarak tanıtıldı. Birçok değişiklik ve ilavelerle daha kullanılabilir hale getirilen IPv4'ün ana yapısı 1980'lerin başındaki halini muhafaza etti. 1992 yılında birtakım uzmanlar IPv4'ün yetersizlikleri ve onyıllar boyu sürekli gelişen internetin ilerlemesinde problemler olacağı konularında IETF'i uyardılar. Çok çeşitli çalışma grupları tarafından IPv6, problemin çözümü olarak önerildi. Taleplerin artması üzerine IETF, IPng veya IPv6 adıyla geniş kapsamlı özellikler içeren, gelecek nesil internet protokolünü geliştirdi. IPv6'nın, IPv4'e nazaran daha etkin, ölçeklenebilir, güvenilir, bütünleşik yapıda barındırma ve yönlendirilebilir imkanlar sunacağı iddia edildi. Bütün ağ otoritelerinin de kabul ettiği gibi IPv4'ten IPv6'ya kusursuz ve kesintisiz bir geçişi düşünmek oldukça zordur. Özgün IPv6 yolunda geçiş mekanizmaları geçici bir tercih olabilir.Bu tez sözkonusu iddiaları günümüz, geçiş süreci ve nihayetinde özgün IPv6 ağlarında yönlendirme performansı açısından değerlendirmektedir. Tezin odaklandığı 2 ana konu; 1. IPv6'nın IPv4'ten belirgin farklılıkları, öne sürdüğü üstünlükleri ve avantajları, 2. IPv6'nın yönlendirme performansı kazanımlarını, özellikle geçiş sürecinde, deneysel ortamda (OPNET) ortaya koymak olarak belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
A basic network protocol IP, as described in RFC 791, was developed in 1981. Upon three studies (versions) IP got the name of next version number 4 and was announced as IPv4. Several changes and additions have been made over time to make IP more usable, but the core protocol is basically what it was in 1981 [10]. In 1992 some specialist warned the IETF about the shortages of IPv4 and limitation that makes continued growth of the Internet for decades to come problematic [2]. In order to fix the problem IPv6 proposed by numerous internet groups in 1993. Upon the increment of proposals on IP new generation, the IETF has produced a comprehensive set of specifications that define the next-generation IP protocol known as“IPng”or“IPv6”. IPv6 claims more effective, scalable, secure, built-in, routable opportunities over IPv4. As almost every network authority agrees on that a seamless transfer from IPv4 to IPv6 is hard to imagine. On the way of native IPv6 journey, transaction mechanisms might be a temporary choice.This thesis evaluates these claims from the aspect of routing performance analysis in current, transition period and finally IPv6 native networks. This thesis major focuses include: 1. Significant differences, proposed superiorities and advantages of IPv6 to IPv4. 2. Measurement-based comparison, especially transaction mechanism, of IPv6 ? IPv4 routing and IPv6 gains on a simulated test-bed environment (OPNET).