Kemerlerde basıklık oranı değişiminin iç kuvvetlere etkisinin statik analizi
The static analysis of effect of rise to span ratio change on internal forces at arches
- Tez No: 245926
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SAHAVAT HANALİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Kemer, basıklık oranı, kemer eksen eğrisi, itki kuvveti, izostatik kemer, hiperstatik kemer, kuvvet yöntemi, Arch, rise to span ratio, arch axis curve, drive force, isostatic arch, hyperstatic arch, force method
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 121
Özet
Bu çalışmada değişik basıklık oranına göre izostatik ve hiperstatik kemerlerde basıklık oranının değişiminin kemerdeki iç kuvvetlere etkisinin statik analizinin yapılması amaçlanmıştır.İkinci dereceden parabol ve daire eksen eğrili üç mafsallı, iki mafsallı ve ankastre kemerlerde basıklık oranının farklı değişimine (f/L=0.2, f/L=0.22, f/L=0.24, f/L=0.26, f/L=0.28, f/L=0.3) göre; Kuvvet ve Simpson yöntemlerini uygulayarak kemerlerde oluşan normal kuvvet, kesme kuvveti ve eğilme momenti değerleri; FORTRAN ve MATLAB bilgisayar programları yardımıyla bulunmuştur.İncelenmiş kemerlerde farklı basıklık oranına göre bulunmuş iç kuvvet değerleri karşılaştırılmış; sonuçlar tablo ve grafiklerle sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
In this study, it is aimed that static analysis of effect of rise to span ratio change to internal forces on isostatic and hyperstatic arches according to different rise to span ratios conditions.According to different rise to span ratio changes (f/L=0.2, f/L=0.22, f/L=0.24, f/L=0.26, f/L=0.28, f/L=0.3) on arches which have second degree parabola axis curve and circle axis curve, normal force, shearing force and bending moment values were found with FORTRAN and MATLAB softwares by implementing force and simpson methods.Internal force values which were found according to different rise to span ratios were compared and results were presented with tables and graphs.