Protein seviyeleri farklı yemlerin yavru tatlı su kerevitlerinin (Astacus leptodactylus eschscholtz, 1823 ) büyüme, yaşama oranları ve vücut kompozisyonları üzerine etkileri
The effects of diets with different protein levels on growth, survival and body composition freshwater crayfish (Astacus leptodactylus eschscholtz, 1823)
  1. Tez No: 245961
  2. Yazar: ÖZLEM GÜNER
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. YAVUZ MAZLUM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Su Ürünleri, Aquatic Products
  6. Anahtar Kelimeler: Kerevit (Astacus leptodactylus), Büyüme, Yaşama Oranı, Vücut Kompozisyonu, Besleme, Crayfish (Astacus leptodactylus), Growth, Survival, Body Composition, Feeding
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mustafa Kemal Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Su Ürünleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 52
Özet
Bu çalışma, Mustafa Kemal Üniversitesi'ne bağlı Su Ürünleri Fakültesi Araştırma ve Uygulama Birimi'nde yapılmıştır. Araştırmada protein seviyeleri farklı yemlerin üçüncü evredeki yavru tatlı su kerevitlerinin (Asatcus lepdactylus Eschscholtz, 1823) büyüme, yaşama oranları ve vücut kompozisyonları üzerine etkileri incelenmiş ve yetiştiriciliği yoğun olarak yapılan ortamlardaki besin gereksinimleri belirlenmeye çalışılmıştır. Deneme dört muamele grubundan oluşmuştur; Bunlar % 55 protein içeren ticari alabalık yemi, % 35 protein içeren sazan yemi, % 18 protein içeren kıyılmış balık eti ve % 3.6 protein içeren saman yemleridir. Üçüncü evredeki Astacus leptodactylus yavrularının başlangıç ortalama ağırlık ve uzunlukları sırasıyla 0.045 ± 3.4 gr ve 0.108 ± 0.4 cm olarak ölçülerek, 12 (0.2 m2 ) akvaryuma 30'ar adet olacak şekilde rastgele stoklanmıştır. Deneme tesadüf parselleri deneme planına göre üç tekerrürlü olarak kurulmuş ve 90 gün sürmüştür.Deneme sonunda alabalık yemi, sazan yemi, kıyılmış balık eti ve saman ile beslenen yavru tatlı su kerevitlerinin deneme sonunda ulaştıkları son ağırlık ortalamaları 0.380 ± 0.03, 0.300 ± 0.04, 0.320 ± 0.04 ve 0.230 ± 0.02 gr ve ortalama uzunluk ölçüleri ise 0.294 ± 0.5, 0.274 ± 0.4, 0.279 ± 0.6 ve 0.246 ± 0.6 cm olarak ölçülmüştür. Deneme sonunda, hem ağırlıkça hem de boyca en iyi büyüme alabalık yemi ile beslenen grupta, en yüksek yaşama oranı ise balık eti ile beslenen grupta (% 81.850) tespit edilmiştir. Deneme sonunda, en yüksek günlük spesifik büyüme oranı 1.110 cm'lik değeriyle alabalık yemi ile beslenen grupta, en düşük günlük spesifik büyüme oranı ise 0.92 cm'lik değeriyle saman ile beslenen grupta gözlenmiştir. Yem değerlendirme oranları bakımından muamele grupları arasında istatistiki olarak bir fark bulunmazken (P>0.05), kabuk değişim sıklığı açısından muamele grupları arasında önemli farklılıklar gözlenmiştir (P0.05). Fakat saman ile beslenen grupta kül miktarı diğer gruplardan farklı bulunmuştur (P0.05).
Özet (Çeviri)
This study was conducted at the Research Facilities of Fisheries Faculty of Mustafa Kemal University. The effects of diets with different dietary protein contents were evaluated on growth, survival and body composition of newly hatched third instars Astacus leptodactylus juvenile and to determine food preference for intensive culture system of this species. The experiment consists of four treatments (diets). The diets were: 1) commercial trout feed consist of 55% protein (CTF), 2) commercial carp feed consist of 35% protein (CCF), 3) fresh fish meat consist of 18% protein (FFM), and 4) hay consists of 3.6% protein (H). Thirty newly hatched third instarts of A. leptodactylus (mean weight 0.045 ± 3.4 gr and mean total length 0.108 ± 0.4 cm) were randomly stocked in twelve aquariums in 25 L (area: 0.2 m2), for 90 days at 28oC. The experimental desing was 4x3 factorial arrangement and with 3 replicates.The result of experiment indicated that final weight and length varied among diet groups were 0.380 ± 0.03 gr, 0.300 ± 0.04 gr, 0.320 ± 0.04 gr, and 0.230 ± 0.02 gr and 0.294 ± 0.5 cm, 0.274 ± 0.4 cm, 0.279 ± 0.6 cm and 0.246 ± 0.6 cm, respectively. The highest mean growth was observed from the group of crayfish feed (CTF). The survival of crayfish was similar for three diets except for hay diet. The highest survival rate 81.850% was observed in FFM. The highest specific growth rate (SGR) in CTF (1.110 cm/d) and the lowest SGR in hay (0.92 cm/d) were obtained at the end of the experiment. Feed conversion rates were similar for all treatment groups, wherease molting frequencies were different among the diets (P0.05). Wherease only ash value was found different in hay feeding group than the other groups.