Tekstilde boyamanın antimikrobik özellik üzerine etkisinin araştırılması
Investigation of effect antimicrobial properties on textile dyeing
  1. Tez No: 246057
  2. Yazar: FATİH GÜN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MUSTAFA TUTAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tekstil ve Tekstil Mühendisliği, Textile and Textile Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Renklendirme, boyarmadde, antimikrobiyal, antibakteriyal, Coloration, colorant, antimicrobial, antibacterial
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tekstil Mühendisliği Bölümü
  12. Bilim Dalı: Tekstil Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 191
Özet
Tekstilde renklendirme önemli üretim aşamasıdır. Tekstil ürünleri müşterilere çeşitli renklerde üretilerek satışa sunulmaktadır. Renksiz bir tekstil materyalini düşünmek günümüz şartlarında mümkün değildir.Tekstil ürünlerinin bünyelerinde zararlı bakterilerin bulunması özellikle beklentisi yüksek müşteri kitleleri tarafından istenmemektedir. Bu durum tekstil üretiminde lif, kimyasal apre ve diğer yollar ile sağlanabilmektedir. Özellikle kazandırılan etkinin kullanım esnasında kalıcı olması önemlidir.Bu çalışmada ekstra bir işlem uygulamadan yapılan boyama işleminin antimikrobik olarak nasıl sonuç ortaya koyduğu araştırılmıştır. Farklı lifler için kullanılan boyarmadde sınıfları testlere tabi tutularak sonuçlar değerlendirilmiştir.Tekstil ürünlerinde yaygın olarak karşılaşılan E. coli, B. subtilis, S. aureus, P. mirabilis ve P. aeruginosa bakterileri, üç farklı boyarmadde konsantrasyonunda Agar difüzyon test yöntemine göre etkinlikleri belirlenmiştir. Sonuçlar şekiller ve tablolar halinde tez içinde sunulmuştur.Tüm boyarmadde sınıfları göz önüne alındığında yukarıda bahsedilen bakteri türleri için en yüksek etki akrilik lifi boyanmasında kullanılan bazik boyarmadde sınıfında olduğu ortaya çıkmıştır. Bazı asit boyarmaddelerinin de az sayıda bakteri türüne karşı etkin olduğu, diğer boyarmadde sınıflarında çok fazla etki olmadığı ortaya çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
Coloration is important in textile production. Textile products produced for sale to customers in a variety of colors are available. Colorless to think of a textile material is not possible in today's terms of customer expectation.Harmful bacteria found in the structure of textile products, especially high expectations by the audience does not require customers. In this case, production of textile fibers, chemicals and other finishes can be provided with roads. During the use of effects to be permanent, especially the win is important.In this study, the dyeing processes without extra process of how the results reveal that as antimicrobial properties were investigated. Fibers are used for different classes of colorant, is subject to the test results were evaluated.Textile products that are commonly faced by E. coli, B. subtilis, S. aureus, P. mirabilis and P. aeruginosa bacteriums with Agar diffusion test in three different colorant concentration was determined according to the events. Results in figures and tables are presented in the thesis.Taking into consideration all the colorant classes for the above mentioned types of bacteria in most high-impact dyed acrylic fiber used for the class that has emerged basic colorant. Some few in acid dyestuffs can be said to be active against bacteria species, other effects of too much colorant is not in the classroom emerge.